Péntektől élő adásban szoríthatunk az esztergomi kajakos lánynak, Csikós Zsókának az Olimpiai Reménységek Versenyén
Sport
2016. szept. 20.

<p>Egy sportág és egy egyesület, amely újra olimpiai bajnok sportolót adott a városnak. Az Esztergomi Kajak-Kenu Sportegyesület (EKKSE) elnökével és vezetőedzőjével, Pjatacsuk Vitalijjal beszélgettünk. Írásunk megjelenését nem véletlenül időzítettük a hétre, hiszen szeptember 23-tól 25-ig Szegeden mérik össze tudásukat a világ legjobb serdülő kajakosai és kenusai, köztük Csikós Zsókával, az EKKSE fiatal tehetségével.</p>

Csikós Zsóka

2008-ban alapult a klub, mely a magyar kajaksport egyik legsikeresebb alakját, Storcz Botondot is alapító tagjai között tudhatja. Botond akkoriban még aktív sportoló, aktív versenyző volt, tehát ebben az időben igazolt versenyezője is volt a klubnak. Később a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél szövetségi kapitány lett, így az itteni tisztségéről le kellett mondania.

A felesége viszont a mai napig tagja az egyesületnek, így az EKKSE háza táján gyakori vendég a háromszoros olimpiai bajnok versenyző is, a fiatalok pedig vízközelből sajátíthatják el a sikerhez vezető út apró fogásait. De nem Storcz az egyetlen sztársportoló, aki az utóbbi években megfordult a fiatalok körében, hiszen egy darabig Pjatacsuk Vitalijjal való kiváló kapcsolata révén Vereckei Ákos is dolgozott az esztergomi klubnál.

Stano Tamás és Pjatacsuk Vitalij

Stano Tamás foglalkozik a kicsikkel, Pjatacsuk Vitalij pedig a nagyok edzéseit vezényli. Mint Vitalij hozzáteszi, hozzájuk bármikor lehet csatlakozni. Elsősorban a kajak és a kenu iránt komolyan érdeklődő fiatalokat (9-15 éveseket) várják, de a hobbi szinten sportolni vágyókat is szívesen fogadják az edzéseken.

2010-ben költöztek át a Ferences sporttelepre, majd a telephelyváltással párhuzamosan leigazolták Kökény Rolandot is. Nem kellett senkinek, mert azt mondták, hogy már idős – mondja Pjatacsuk Vitalij. Kemény munka kezdődött, melynek végén Roland alaposan rácáfolt az őt ért mellőzöttségre, és 2012-ben esztergomi színekben még az olimpiát is megnyerte.

2016-ra eljutottunk oda, hogy a Ferences pályán van egy saját csónakházunk. Egyesületünknek 25-30 aktív tagja, illetve 12-14 versenyzője van – teszi hozzá a vezetőedző.

Közülük hárman (Csikós Zsóka, Szilágyi Kamilla, Szabó Gellért) már az országos porondon is kimagasló eredményeket érnek el. Kamilla és Gellért megnyerték a Vidék Bajnokságot, Zsóka pedig országos szinten söpört be mindent. Négy versenyszámban állt rajthoz (2000+200 méter összevontban, 1000 méteren, 500 méteren és 4000 méteren is), és mind a négyszer elsőként evezett át a célvonalon.

Zsóka szeptember 23-tól Szegeden, az Olimpiai Reménységek Versenyén (ahol négy kontinensről harmincegy ország versenyzői vesznek részt, ez a 15-17 éves korosztály legnagyobb, évente megrendezett nemzetközi regattája) három versenyszámban is rajthoz áll majd. A versenyről profi közvetítés készül, az interneten élőben lehet majd követni az eseményeket. Szeptember 27-én pedig az M4 csatorna egy órás összefoglalót sugároz a szegedi erőpróba legjobb pillanataiból válogatva.

Kamilla harmadik lett országosan, Gellért pedig hatodik. Mind-mind nagyszerű eredmények. Pontszerző helyeket értek el, ezek a pedig a szövetségnél is nagy hangsúllyal esnek latba, amikor a klubokat támogatják a központi büdzséből.

Ami a jövőt illeti, erőteljesen napirenden van a telephelyfejlesztés. Szeretnénk kialakítani szálláshelyeket, edzőtermet és közösségi tereket is a mostani bázisunkon, így pedig bevételhez jutni, amiből az egyesületet tudnánk finanszírozni hosszú távon – vázolja terveit az egyesületi elnök.

A Bejárható Magyarország programban is érdekeltek vagyunk, egy lapátos megállóhelyet, amolyan kajak-kenus kis kempinget szeretnénk létesíteni a szigeten. Modern, minimál stílusjegyekkel teletűzdelt, kétemeletes csarnokot képzelj el, körülötte tűzrakó, illetve illemhelyekkel, hajótárolókkal. A terveket az Önkormányzat már jóvá is hagyta, így, ha minden flottul alakul, két éven belül már állni is fog az építmény a Kis-Duna mentén – meséli Vitalij.

Ha kedvet kaptak a sportoláshoz, bátran keressék fel az egyesületet a +36 20 943 7029 telefonszámon vagy a sztanna@vnet.hu mail címen.

(forrás)