Szenttamási Napok: kulturális forgatag a Hegy tetején, vasárnap a kápolna oltárára kihelyezik Becket Szent Tamás ereklyéjét is
Kultúra
2016. szept. 13.

<p>Nagy örömünkre idén már 6. alkalommal rendezzük meg a Hegy legnagyobb rendezvényét.</p>

Az évről-évre megmutatkozó érdeklődés arra sarkall bennünket, hogy újból nekirugaszkodjunk és megmutassuk magunkat a külvilág számára. A szervezést, lebonyolítást mindenki a saját szabadidejéből, ingyen áldozza fel e nemes célért. A rendezvény anyagi fedezetét a kezdeti „saját zsebből” módszer mellett (amire természetesen a továbbiakban is szükség van) Esztergom Város Önkormányzata anyagi hozzájárulása is segíti, melyet ezúttal is nagyon köszönünk.

Rendezvényünk minden évben a Kulturális Örökség Napjai rendezvény sorozathoz is kapcsolódik. Ennek keretében kerül kinyitásra az egész évben zárva tartó Kápolna és vasárnap délutáni mise megtartása. És ezen esemény köré épülnek a már hagyományteremtő programjaink:

Koncertek, gyerek műsorok, büfé, bográcsozás, főzőcskézés és palacsintázás a Hegytetőn

Népi gyermekjátékok, játszóház, Csacsigolás a hegyen.

Ráadásul idén soron kívüli programmal színesedik a rendezvény. Vasárnap 14:00 és 18:00 között kerül kihelyezésre a Fájdalmas Szűz Kápolna oltárán a XII. században mártírhalált halt canterburyi érsek Esztergomban őrzött ereklyéje. A szent nevét őrzi a városrész és a hegy is.

A tavaly első alkalommal kiírt művészeti pályázat sikerén felbuzdulva, idén is szerettünk volna a rendezvény keretében lehetőséget biztosítani a művészet számára. Ebben segítségünkre sietett Brassai Gabriella festőművész, aki Szenttamási pasztell workshopot fog tartani.

Ezzel kapcsolatos információk az alábbiakban:

A Szent Tamás-hegyen a kápolna mellett 10 fős, fél órás csoportokban van lehetőség kipróbálni a pasztell kréta technikát. Nemre, korra való tekintet nélkül részt vehet bárki, aki szeret alkotni. Téma: Szent Tamás-hegy (fotóról vagy élőben egyaránt lehet alkotni.)

Eszközöket, anyagot biztosítunk.

Az itt készült alkotásokat délutántól kiállítjuk a kápolnában, ahol a Szenttamási Napok ideje alatt megtekinthetik az érdeklődők. A program zárásakor, vasárnap 18.30-tól lehet átvenni a képeket, amit ajándékként a Szenttamás Barátai Egyesület bekeretezve ad át a kép alkotóinak.

Mivel korlátozott számban áll hely és eszköz a rendelkezésünkre, kérjük, aki biztosítani szeretné a részvételét, a bogardizsuzsanna@gmail.com e-mail címen mindenképp jelentkezzen a választott időpont megadásával:

Melyik csoportban?

1000  - 1030

1030 - 1100

1100 - 1130

1130 - 1200

Lehet csak úgy "benézni" is, de így előfordulhat, hogy nem jut épp hely, vagy várni kell.

A Szenttamási Napok teljes programját IDE kattintva érhetik el.

 

Szenttamás Barátai Egyesület

(forrás)