Művészi kézműves ételek vására és kóstolója a Kiskosár Bevásárló Közösségben
Gazdaság
2016. aug. 31.

<p>A gazdaság erejének csökkenésekor, ahogy a művészeti termékek iránti kereslet csökkent, több kézműves átállt élelmiszer készítésre. Saját alapanyagból kezdtek sajtot, szörpöt, vagy éppen lekvárt előállítani, de más termékekre átállásra is van példa. Botta Mónika Budaörsön él, nemezművesként tevékenykedett, majd saját kertjében és a közeli erdőben termő gyümölcsökből készít szörpöket, lekvárokat, telente gyümölcssajtot. A hegyen fekvő kert fűszernövényei is csinos tasakokba kerülnek, a szappanokba is kerül saját körömvirág, levendula. A kézműves múlt talán egyfajta garancia is a minőségi és szépen csomagolt késztermékre, amik a <a href="http://kiskosarbolt.hu/">Kiskosár Bevásárló Közösségben</a> meg is vásárolhatók. Csütörtökön termékkóstolót fog tartani az átadáson a Belvárosi Plébánia kertjében, 17:30-19:30-ig</p>

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

Móni tizenöt éve készít tizennyolc féle, szokványos és szokatlan gyümölcsből szörpöket és lekvárokat. Különleges íz élmény a levendulás őszibarack lekvár, vagy a vadszilvához készült szörp. A legtöbb termék gyümölcscukorral készül, szépen címkézett üvegekbe és palackokba kerül a feldolgozás után.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

A kamrájában két öreg szekrény áll, a nagyszülőktől örökölte. Egyet a nagyapától, egyet a nagyanyától. Mindkettőnek lelke van, horgolt csipkeszélre tett finomságokat őriznek. Most van a nagy befőzések ideje, a tartósítószer mentes lekvárok kézi passzírozással készülnek, 90-95% gyümölcshúst, 5-10% közötti gyümölcscukrot, citromsavat tartalmaznak.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

Mint egy rendes kis családi kertben, mindennek helye és ideje van. És forgatókönyvek. Nincs pazarlás, felesleg, ha a füge hamarabb lekívánkozik a fáról, félárnyékban várakozik még a fazékba kerülésre. 

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

A boldog termelő titka nem csak a szép és finom termékek, a jó eladási forgalom, hanem egy folyamatos belső jókedv, a gyümölcs, a növények és a készítés szeretete. Szerelembe kell esni az alkotással, akkor lesz igazán finom a lekvár, selymes a szappan, vagy a tusfürdő. Egy évig tanult Párizsban irodalmat és történelmet, a munkáiból és a saját maga által készített installációkból átszűrődik a bájos romantika. 

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

Móni egész családja foglalkozik kertészkedéssel, a kertjében mindenféle fűszer és gyógynövény megterem. Az erdei gyümölcsökért sem kell messzire mennie, szomszédságában az erdő, kosárral felszerelkezve indul szüretelni a somot, kökényt, szedret, vadszilvát.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

A szörpök lepárló edényben készülnek, így a hő nem érintkezik közvetlenül a gyümölccsel, megmaradnak a fontos alkotóelemek. A címkéket saját maga tervezi és készíti, mindegyik üveg a benne lévő gyümölcspárlattal együtt egy kis remek műalkotás.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

Csütörtökön friss kiflire kerülnek a különleges lekvárok, üvegballonba a szörpök - mindenkit szeretettel vár egy kis kóstolóra a Belvárosi Plébánia kertjében, 17:30-19:30-ig, a Kiskosár Bevásárló Közösségben!

 

Kiskosár Bevásárló Közösség

(forrás)