A város és a lakók összefogásával közösségi kertet hozna létre az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Kultúra
2016. aug. 25.

<p>Kispesten járt az esztergomi szervezet küldöttsége, hogy betekintsen egy jól működő közösség kert működésébe, és ötleteket merítsen egy jövőbeni esztergomi zöld oázishoz.</p>

 

Ha az ember Budapesten jár, sajnos egyre kevesebb zöld területtel találkozik.  Sokan vannak, akik szeretnék ezt a tendenciát megfordítani, e mellett valami hasznosat is tenni, közösséget építeni. E vágyakra adott választ Rosta Gábor a Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke és Nagy Mária az Első Kis-Pesti Kert megbízott képviselője. 2012-ben indították el a helyi önkormányzat támogatásával a környéken lakók örömére a közösségi kertet. A városháza kiemelt jelentőségűnek tartja a kezdeményezést, jeles ünnepeken részt vesz a kert életében, ahova szívesen visz látogatókat. is.

 

A XIX. kerületben, Kispesten az Irányi Dániel és a Bem utca sarkán egy kis zöld oázis található. 2016.07.29-én az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület egy pár órás szakmai beszélgetésen és tárlatvezetésen vett részt, ahol mélyebb betekintést kapott egy jól működő közösségi élet színfalai mögé. A kertet tájépítészek tervezték, az alapító Rosta Gábor szerint nagyon fontos a jó kerttervezés, a későbbi komfortos használat, térelrendezés és a kellemes látvány miatt is.

 

Helyben termett fűszerekkel megszórt paradicsom, paprika és ízletes szeder volt a vendéglátásra terített asztalon, frissítőül pedig mentás-citromos limonádé szolgált a nyári kánikulában. A kedves fogadtatás után a szakmai megbeszélés következett, ahol az elmúlt 4 év átfogó beszámolóját ismertették, többek között, hogy milyen feltételek szükségesek egy közösségi kert létrehozásában, hogyan lehet megnyerni a lakókat és a kert későbbi művelőit, mit érdemes előírni a kert szabályzatában.

 

A szakmai részt egy hosszabb ismertető túra zárta a 926 m2 alapterületű kertben, ahol mind a 26 ágyás más és más személyiséget tükrözött. A 4,5 m2 pont elég arra, hogy az ember egy kicsit kiszakadjon a nyüzsgő forgatagból, észrevegye, hogy a természet napról-napra válozik, meghálálva gondoskodásunkat.

 

A kertet a közelben élő, tömbházban lakó kispestiek használják, minden korosztály örömmel vesz részt a kert életében, ki a kertészkedésért, ki a közösségért és nyugalomért. A pihenésre pár nyugágy és padok szolgálnak a díszfák és gyümölcsfák árnyékában. Természetesen a gyerekek egyéb elfoglaltságot is találhatnak a kis játszótéren és homokozóban, ami szintén a közösségi kerthez tartozik.

 

Számos környezeti nevelési programot valósítanak meg, a környékbeli iskolák és óvodás csoportok gyakori látogatói a kertnek. Rosta Gábor szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a környezeti nevelésre, a felnövő generáció környezettudatos szemléletformálására. A projekt hosszú távon is meghozza gyümölcsét, a fiatalokat könnyebb megismertetni az egészséges életmód alapjaival. A kertben közösségi komposztáló is működik, a tagok elsajátították a zöld hulladék gondozás alapelveit, közösen ápolják a következő évben zöld trágyául szolgáló komposztot.

 

Kispest Önkormányzata évről-évre támogatja a kertet, a városatyákhoz érkező delegációknak büszkén mutatják be a civil szervezettel közösen megálmodott közösségi teret. A kerítést helyi vállalkozó támogatásával tudták megépíteni, az öntöző rendszert is szintén egy lelkes támogató segítségével valósították meg.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület céljai közt szerepel, hogy a város és lakói összefogásával hasonló közösségi kert jöhessen létre Esztergomban is.

 

 

A kert fontosabb adatai:

Alapítás éve: 2012

Alapító: Rosta Gábor

Cím: Budapest XIX. kerület, Irányi Dániel – Bem József utca sarok.

Megrendelõ: XIX. kerület, Kispest Önkormányzata, Gajda Péter polgármester

Kivitelezõ: Kispest Közpark Kft.

Alapterület: 926 m²

Össz termõterület: 230 m² folyamatosan nõ

Ágyások száma és mérete: 26, 4,5 m² (3×1,5m)

Fûszerkert: 29 m²

Fák: 3 db díszfa + 4 db gyümölcsfa csemete

Öntözés: Hálózati víz

Közösségi tér: 145 m²

 

A program a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatának keretében valósult meg. Azonosító: PTKF/1260/2015

 

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

(forrás)