Olvasói levél: "koldus vagyok" szülővárosomban, Esztergomban!
Gazdaság
2016. aug. 18.

<p>Sohasem gondoltam volna azt, hogy ahol születtem, csak kéregetni tudok majd éveken keresztül eredmény nélkül azoktól, akiket megválasztottunk képviselőinknek a város, a lakosság ügyes-bajos ügyeinek intézésére, lakóhelyi problémáink kezelésére, városunk felvirágoztatására, képviseletünkre. Vannak, akiknek kérni sem kell, mégis megterem számukra a kellő megoldás. Van, akinek több joga van bizonyos lehetőségekhez, van, akinek harcolni kell érte, vagy meg sem kapja.</p>

 
 
Már pedig ez a helyzet, ha tetszik ha nem!
 
Ahol felnőttem, ott havonta legalább egy alkalommal lánckerék taposta bevagonírozás előtt és utána az utcát, de ott és akkor gyorsabban intézték ügyes-bajos dolgainkat, közügyeinket, ahogy visszaemlékszem. Félreértés ne essék, nem a rendszer iránti nosztalgia beszél belőlem.
 
Történt még 2003-ban, hogy családommal úgy döntöttünk, - 52 évesen - hogy saját házat építünk Esztergomban, a Magyary László utca és a Kökényes utca sarkán lévő telkünkre. Duzzadtunk az ambíciótól, terveink voltak, fiam fiatal szakemberként örömmel vetette magát a munkába.
 
Aztán sorra jöttek a kihívások, problémák, mint ahogy általában ilyenkor lenni szokott, melyeket meg kell oldani, orvosolni kell.
 
Igen ám, de minden probléma nem oldható meg saját kézből!
 
A telkünket rendezni kellett: szőlő- és gyümölcsfák kivágása, tereprendezés az építménynek megfelelően, majd a bejárás biztosítása is, amit magamnak kellett megoldanom, ha haladni akarok.
 
Az 1990-es évek elején a telek mellett lévő utat - Kökényes utca -  a Labor MIM "C" telepének bontási anyagából töltötték fel. Már akkor hiába tiltakoztunk a sok szemét, 3-4 méteres vasbeton elemek rendezetlen lerakásáért, a töltés olyan lett, amilyen. Az építkezés kezdetekor nem vállalták az építőanyag szállítók, hogy tönkretegyék gépjárműveiket a sok helyen fél méter magasságban kiálló betonelemek között, ezért meg kellett oldanom, ami nem kis anyagi ráfordítással járt.
 
Munkagépet rendeltem, majd 60 tonna útalap követ építettünk az útba, majd szintén 60 tonna földdel takartuk. Mindezt segítségkérésem ellenére csak szemlélte az akkori önkormányzat, hiszen egy fillért sem kellett ráfordítania a kb. 100 méteres útszakaszra.
 
Mire ezen túlestünk jött a következő önkormányzati határozat betartásának kötelezettsége - amit előre, az építési engedély elbírálásakor nem jeleztek - , nevezetesen hogy a telekre csak földkábellel lehet az áramot bevezetni, hiába rendelkeztem már villanyoszlopról energiával. Ez 500.000 Ft önrészt jelentett, azonnali kifizetéssel.
 
Ha törvény, akkor rendben!  De csak nekem kell ezt betartanom!?
 
Egymást érték az önkormányzat  "törvényes kívánságai".  Az "utca" nem volt csatornázva, ezért - jogosan - emésztőt kellett építeni, melyet a terület adottságait figyelembe véve a telek alsó részén építettünk meg. 
 
Aztán az építkezés közepette jött az ötlet - többen is építkeztünk egymás mellett abban az időben - hogy nyomott vezetékes csatornát építünk a szomszédokkal összefogva, a tőlünk 300 méterre lévő bekötési pontig, melynek átemelő tartálya a telkem aljában foglal helyet. Mondanom sem kell, hogy az élelmes önkormányzat - hivatkozva a határozatra - útfelbontási díjat szedett be, mely úton csak gyalog lehetett közlekedni, ami egy ösvény volt tulajdonképpen, de útnak volt feltüntetve, és egy részét már én építettem.
 
 
 
Pár éve készült képek
 
2005-ben költöztünk be új házunkba, és 2006-ban kezdtem kerítést építeni, melynek betonozását 2007-ben fejeztem be. Szükséges volt erre, mert néhány esetben építőanyagot loptak a területről.
 
Már ebben az időben több kéréssel fordultam az önkormányzathoz, közvilágítás, - hajnalban lopták az anyagot - csapadékvíz elvezetés ügyében elsősorban a körzeti képviselőhöz, de csak nyájas bólogatást és kioktatást kaptam.
 
Megkaptam azt is, hogy az én problémám hogy ide építkeztem, majd mikor szembesült azzal - amit én sem tudtam - hogy ez tulajdonképpen az Ő körzethatára, faképnél hagyott. Ezután a másik képviselőt kerestem meg, aki segítséget ígért, de anyagiakat nem tudott ehhez intézni, mert mint mondta:
 
Sajnos nincs erre pénz!
 
Három alkalommal - évente egyszer többszöri kérésre - utaltak ki erre az útszakaszra murvát, melyet dupla mennyiségben a víz "elszállított".
 
Nesze semmi, fogd meg jól!  Azóta aztán ez sem jutott.
 
Próbáltam intézni a közvilágítás ügyét is - saját magam vállaltam volna, hogy lerakom az oszlopot, mely a telkemen volt, de a földkábel miatt nem volt rá szükség. Nem lehetett, mert én nem lehetek kivitelező, pénz pedig nincs rá. Sajnos volt rá nekem,  - a közvilágítás hiánya miatt, de nem a közvilágításra - mert 2008-ban a saját telkem előtt teljes sötétségben kiraboltak, - rendőrségi jegyzőkönyv bizonyítja - szerencsére csak 25.000 Ft-ot vittek el tőlem, a kocsiban ott lapult 300.000 Ft anyagvásárlásra.
 
Mondanom sem kell, hogy a két rabló sohasem lett meg.
 
Ekkor igazán szűkös esztendők voltak itt Esztergomban, az önkormányzat fegyelmezett működést próbált láttatni velünk, "katonás rendet" szeretett volna produkálni mindenütt, hatalmat érzékeltető arroganciával fűszerezve, melynek én is szenvedő alanya lettem.
 
Ha jól emlékszem 2009-ben egy beadvánnyal fordultam a jegyzőhöz a csapadékvíz, valamint a közvilágítás megoldásának ügyében. Intézkedésképpen 3-4 óra alatt kotortak egy árkot,- hasonlóan mint a napokban, de nem olyan mélyen - melyet a víz tönkretett 2 éven belül. Láttam a problémát, ezért bejelentkeztem a városszépítési osztályra, hogy fogadjanak.
 
Hát mit ne mondjak?!  - "Fogadtak"!  
 
Alpári módon, követelte egy hölgy tőlem a lakhatási engedélyt, hiába akartam odaadni a lakcímkártyámat, az nem volt megfelelő a számára, majd elzavart! Ez a helyzet számomra megalázó, emészthetetlen volt.
 
Két évig nem is próbálkoztam a helyi hivatallal szóba állni, mert közben folyt a "húzd meg, ereszd meg!" játék. Ahelyett hogy a város fontos ügyeivel foglalkoztak volna, egymás igazának bizonyítására fecsérelték el energiájukat.
 
2011-ben aztán olyan felhőszakadás tört Esztergomra, hogy nálam a kapum belső felén 1.5 m3-es krátert vájt ki a lezúduló víz. A biztosító nem fizetett, az önkormányzat felelősségét állapította meg a kárigény alkalmával, így segítséget sehonnan sem kaptam, magam hoztam helyre, csak hát megcsúszott a térkövezett út is a telkemen. A mai napig nem tudom, hogy a kapubejáratot mennyire mosta alá a víz. Újra kihívtam a városszépítés munkatársát jegyzőkönyvezni, de ígéreten kívül soha semmit nem intézett.
 
Aztán azt vettem észre, hogy a Kökényes utca egyszerűen eltűnt a térképről, pedig a lakhatási engedély kiállításakor megkérdezték hogy melyik utcában szeretnék lakni.
 
Idén, két hete fordultam segítségért a Városüzemeltetési Osztályhoz, és kihívtam Eck András képviselőt is, mert ember nagyságú üregek keletkeztek a kerítésem alatt több helyen. Van, ahol csak a vasalat tartja össze az építményt. Kértem a csapadékvíz problémának a megoldását, így 3 napja néhány óra alatt árkot készítettek a víz elvezetésére.
 
 
 
A mai állapotok láthatók a fotókon, több helyen beomlott az árok széle, véleményem szerint ez a megoldás sehová sem vezet. Amit itt tűzoltásképpen végeztek, az nem munka!
 
A közel tízéves hercehurca így nem hozhat eredményt! Egyáltalán, van-e ilyen irányú szándék?
 
Szeretem az állatokat, van egy remek kutyám, igazi túratársam most már 3 éve. Kérdezem: biztos, hogy a kutyafuttató és hasonló létesítmények fontosabbak, mint a lakosság által teremtett értékek megóvása, az önkormányzati kötelezettségek betartása? Biztos vagyok abban, hogy "többen járnak ilyen cipőben" ügyeik intézése közepette, csak nem adtak, ill. nem mertek hangot adni véleményüknek!
 
A törvény a jelenlegi helyzetemet birtokháborításnak nevezi, melyet saját városom követ el ellenem. A városi utak karbantartása kiemelt feladata kell, hogy legyen az önkormányzatnak. Nem lehet, és nem az én feladatom a közterület művelése, de én végeztem - idén már nem tettem - gyomirtást, parlagfűirtást, több éven keresztül. Lassan a gaz lepi el a telkemet is. A kerítésem mellett futó földkábel 2-3 éve kilátszott a földből. Vajon ezért a csapadékvíz a felelős?
 
Minden követ meg fogok mozgatni annak érdekében, hogy megóvjam azt, amit családommal kétkezi munkával hoztunk létre, ha kell bíróságon keresztül, pedig tudom hogy ez még több közpénzt emésztene fel, mintha megoldanák ezt a kérdést. Hogy mi a szándék, azt nem tudom, legalábbis ezt a tíz évet látva mögöttem, kétségeim vannak.
 
Jó lenne ha megcáfolnának, és nem kellene szülőhelyemen kéregetni olyan dolgokat, amire a törvény amúgy is kötelezi a várost.                                                                                                                                                                    
 
"Gyenge koldus vagyok" mert nekem még nem sikerült igazán pénzt szereznem a megoldásra, csak az a  lehetőség jutott a  számomra hogy 2-3 m3 murvát biztosítsanak, amivel adtak a sz....k egy pofont!
 
Az utóbbi végterméket vajon hogyan tudnám elszállítatni ezen az "úton", ha az emésztőt használnám?
 
 
Nádasdi László
Esztergom, Magyary L. u. 12.*
 
 
Ha valamilyen észrevétele, témajavaslata van, vagy szeretné valamilyen problémára felhívni a figyelmet, ne habozzon, levelét címezze az info kukac szeretgom.hu-nak.
 
*Korábban lehagytuk a levél szerzőjének nevét. Javítottuk 2016. szeptember 27-én.
(forrás)