Ha érdekel a régészet, és nem kamuzol, akkor mutatunk egy sor jó programot
Kultúra
2016. aug. 18.

<p>Nagy hazai és külföldi érdeklődés mellett folyik Esztergomban a Nemzetközi Régészeti Nyári Egyetem a PPKE BTK Régészeti Tanszékének szervezésében. A tanszék hallgatói mellett, majd 30 külföldi résztvevővel (brit, szír, horvát, spanyol, német, libanoni, bosnyák) zajlik augusztus 1-28. között</p>

A négy hét alatt a régészhallgatók és oktatóik öt különböző helyszínen végeznek ásatásokat: Esztergomban a Várhegy és a Víziváros erődítéseinek kutatásának, valamint a királyi és érseki palota ún. Vitéz János-féle nagyterem alatti terület feltárásának folytatása mellett a Lipót-teraszon kezdődnek újabb munkálatok. Ezek mellett a római szakirányos hallgatók számára a tokodi a késő római erőd belső területének feltárása, Pilismaróton pedig a Kishegyen fekvő késő római erőd régészeti kutatása a feladat.

A hallgatók gyakorlati képzését biztosító kutatások mellett, a nyári egyetem szakmai előadásain és munkálatain túl széles kulturális és szabadidős program kínálattal is várja a résztvevőket. Esztergom megismerése mellett a visegrádi Királyi Palota és a budapesti Várnegyed is terítéken lesz, de túrák, változatos sportjátékok, fesztiválok, fürdőzés és csapatjátékok is színesítik az estéket.

A nyári egyetem ideje alatt bepillantást nyerhetünk az ásatások munkálataiba is, három alkalommal – augusztus 11-én, 18-án és 25-én – szervezett ásatáslátogatásra várják az érdeklődőket. Sok szeretettel várjuk a régészeti kutatásokba bekapcsolódni vágyó önkénteseket is.

A tanszéki kutatásokkal kapcsolatban nyitott előadásokat is szervezünk, amelyre szeretettel várunk minden a téma iránt érdeklődőt.

 

Margat és a Crac des Chevaliers keresztes várai: a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió legújabb kutatásainak eredményei.

  1. augusztus 23. 18.00

Dr. Major Balázs előadása

Helyszín: PPKE BTK esztergomi képzési helyszíne, Díszterem (2500 Esztergom, Majer István út 1-3.)

 

A királyok és érsekek városa: Esztergom. A PPKE BTK Régészeti Tanszékének kutatási programja Esztergom területén.

  1. augusztus 26. 17.00

Előadók: Dr. Horváth István, Dr. Végh András, Dr. Beszédes József, Lóki Róbert, Dr. Major Balázs

Helyszín: MNM Vármúzeum Nagy Terem

 

További információk a bokorreka1@gmail.com email címen kaphatók, valamint a Régészeti Tanszék facebook oldalán (www.facebook.com/ppkebtkrt) találhatók. 

(forrás)