Megállíthatatlanul törnek fel sakkozóink: a sikerek mögött elkötelezett sportolók és támogatók állnak
Sport
2016. aug. 17.

<p>Augusztus 21-én, vasárnap 10 órától Szent István Kupa a Géza Fejedelem Iskolában. A szervezők azokat a kisiskolásokat is várják, akik még nem rendelkeznek élő pontokkal. Riport az esztergomi sakk helyzetéről.</p>

Az Esztergomi Sakkiskola nemrégiben áttette a székhelyét a Vízivárosba, így a játékra éhes fiatalok a nyáron sem maradtak tanárok és feladatok nélkül. A munka egy percre sem állt meg, és ha minden jól alakul, a jövőben, néhány hónap, esetleg pár év múlva talán visszatérhetnek a déli városrészbe is. Hiszen több forrásból is arról értesültünk, hogy a volt Teleház helyett a Vasútállomás mellett kaphat új kulturális központot Esztergom déli vége.

Az Önkormányzattal ugyan nem felhőtlen a viszony, hiszen a Sakk Club kitart amellett, hogy az egyesület és a Városháza között soha nem jött létre szerződés a Budai Nagy Antal úton található Teleház használatával kapcsolatban. Sőt, a klub szerint a 2000-es években inkább ártottak nekik a sárga ház irányából. Az Önkormányzat azonban másképp látja a dolgokat, és mindenáron szeretnék elérni, hogy a Teleház működése során keletkezett múltbeli számlákat az Esztergomi Sakk Club egyenlítse ki. Ráadásul Esztergomban állandóan a terembérléssel kell vacakolni, miközben a királyvárosnál kisebb településeken tárt karokkal várják az Esztergomi Sakk Clubot, és ingyen termet biztosítanak a sakkversenyeknek is. Mogyorósbányán például az Önkormányzat buszjáratokat indított, hogy segítse a fiatal sportolók eljutását a versenyek helyszínére teszi hozzá Kovács Géza, a Sakk Club vezetője.

Ha a Teleház és a bérleti díjak ügyében nem is fognak egyezségre jutni a felek, Kovács Géza azért örül annak, hogy akadtak olyanok is a Városházán, akik mindent latba vetve támogatták az egyesület munkáját. Erős Gábor, Juhász István és Szerencsés Gergely képviselő urak részéről nagyon pozitív fogadtatásban részesültek. Ők hárman folyamatosan tolják előre a klub szekerét.

És, hogy kik vállalnak még óriási szerepet a klub sikereiben?

Bádi Gábornak, a Grancafé vezetőjének, Neuzer Andrásnak, a híres esztergomi kerékpárgyár alapítójának és vezérigazgatójának, Varga Sándornak és Horváth Bélának, a Bástya áruház egykori tulajdonosának is rengeteget köszönhet a klub. És természetesen nem feledkezhetnek meg a szülőkről sem, akikhez bármikor bizalommal fordulhat az egyesület.

Idén komoly sikerként könyvelték el a III. FIDE Open-t, amelyre 7 országból összesen 96 versenyző érkezett városunka. Nemzetközi tornaként pedig óriási szerepe volt abban, hogy Gnieznóval, lengyel testvérvárosunkkal sikerült elmélyíteni a sportbaráti kapcsolatokat.

Az esztergomi sakk jelenleg a megyében vitézkedik, de rövid távú céljuk, hogy feljussanak az NB II-be. Ezzel párhuzamosan pedig szeretnék kis hazánkban, Esztergomban tartani a klub saját nevelésű tehetségeit is. De a történetnek itt még koránt sincs vége, hiszen az egyesület Ádám Olga szakmai sakkműhelyének segítségével igazi regionális központként funkcionál, környékünk fiatal játékosai már kötődnek városunkhoz.

Az Esztergomi Sakk Club terve tehát az, hogy a sakkreménységek komoly erőt képviselő játékosokká érjenek a felügyeletük alatt. Így Szabó Márton Mihálynak, Pétervári Szabolcsnak, Fekete Lászlónak, Marosvári Gergőnek, Nagy Bence Gábornak, Antalics Péternek, Fogarasi Emmának, Fogarasi Csongornak (és még hosszan folytathatnánk a felsorolást) minden esélyük megvan, hogy az elkövetkező években komoly sikereket könyveljenek el, és tudásban is utolérjék a csúcssportolókat. Szabó Márton Mihály jelenleg a küszöbén áll annak, hogy megszerezze a sakkmesteri címet, Tapolca után a Budapest Openen is indul. A nagy menetelés közepette Marci szponzorokat keres.

Az erős utánpótlás csapat várja a további tagokat a soraiba, az augusztus 21-én megrendezésre kerülő Szent István Kupa pedig igazi sakk örömünnep lesz, amely nem FIDE rapid élőre megy, így a versenyengedéllyel nem rendelkezők is minden további nélkül részt vehetnek rajta. A szervezők külön hangsúlyozzák, hogy nagy szeretettel várják az általános iskolásokat.

A versenykiírást ITT olvashatják.

A jövőben…

Október 21. és 23. között városunkban rendezik majd meg a megyei felnőtt sakkbajnokságot, ez lesz a IV. Esztergomi FIDE Open. 2017-re pedig tervben van, hogy versenyt gründolnak az első magyar női sakkozó, Aragóniai Jolán emlékére, aki II. András unokájaként Zaragózában látta meg a napvilágot 1236-ban. X. Bölcs Alfonz felesége volt, a királyé, aki kiadta az első európai sakk szakkönyvet is (Jolánt sakkozás közben is láthatjuk a kézikönyvben). És ha minden jól alakul, hamarosan megjelenhet a sakkoktatás az esztergomi ovikban is.

(forrás)