Jó ételt akartak a gyerekeknek
Kultúra
2016. aug. 17.

<p>Nagyjából ez volt az egyik indok, amiért Nagy Sanyiék biogazdálkodásba kezdtek. Rekkenő hőség volt, amikor tavaly meglátogattuk őket Szomódon a <a href="http://www.almatermelo.hu/">Sándor Biotanyán</a>. A másik ok, a családi örökség, a föld, amit művelnek, tradicionálisan 35 éve nem használnak műtrágyát. Sanyiéknak most született meg a harmadik babájuk. Fiatalok, szépek és egészséges élelmiszert termelnek.  Termékeiket egyre több kisgyermekes szülő vásárolja meg az esztergomi <a href="http://kiskosarbolt.hu/index.php?route=product/manufacturer/info&amp;manufacturer_id=29">Kiskosár Bevásárló Közösségben</a>. Csütörtökön a vásárlóknak alkalmuk lesz megkóstolni a bio élelmiszereket, megízlelni, mennyire más például egy napon termett paradicsom.</p>

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

Családi bio gazdaságukban olyan termékeket állítanak elő, melyek egészséges táplálékul szolgálnak szervezetünk számára. Műtrágyát már 35 éve nem használnak, helyette  zöldtrágya és szerves trágya biztosítja a növények számára a szükséges tápanyagokat. Az ökológiai gazdálkodás alkalmazása előtt kémiai növényvédő szereket csak a legszükségesebb esetekben alkalmaztak, ekkor is igyekeztek többségében biogazdálkodásban is engedélyezett szereket választani.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

A gazdálkodás nagy részét az almatermelés és a tojástermelés teszi ki, de a rengeteg növénytársításként ültetett zöldség szélesíti a tanya palettáját. A Sándor Biotanyán nem használnak gyomirtó szereket, és felszívódó növényvédő szereket sem, így természetesen azok nem kerülnek a szervezetbe. Csak amit a Föld ad erőt a növényeknek…

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

Termelnek mángoldot, különféle salátákat, tökféléket, zöldbabot és céklát, paradicsomot és paprikát. Sanyi és felesége is felsőfokú agrár végzettségűek, hozzáértőn és felelősséggel vezetik a gazdaságot.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

A földeken sétálva itt-ott tyúkok bukkantak fel, szabadon jártak a fák között, a veteményes azon részén, ahol már nem okoznak kárt. Néztük az almafákat, időnként egy-egy tyúk ott termett és elvégezte munkáját. Sanyi azt mondta, hát igen, közel háromszáz rovarvédelmi munkatársat alkalmaz a gyümölcsfák és a kert védelmére.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

A fűnyírással se sokat bajlódnak, bár a kapált és gyomlált kertekhez szokott szemnek első ránézésre túl zöldnek tűnhet a kert, de itt rend van. Növénytársítás, talajtakarás és vidám négy –és kétlábú segítőtársak.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

Gazdaságuk 2012. augusztus 27-től ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytat. 2015. évtől már ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio termékekkel  tudják kiszolgálni vevőiket. Tanúsítványaik, permetezési naplóik honlapukon elérhetőek.

(Fotó: Mitter Balázs, LUMINOSO)

Az alma és zöldség-gyümölcs termelés mellett a másik fő profil a bio tojás. A tyúkok szabadon közlekedhetnek a jól felszerelt istállójuk és a szabad terület között. Ha pedig bevetésre indulnak, boldogan veszik birtokba az almáskertet, elbánnak a fa törzsén élősködő és a fűben megbúvó kártevőkkel.

Csütörtökön a Belvárosi Plébánia kertjében találkozhatunk velük a Kiskosár Bevásárló Közösség átadásán, 17:30-19:30-ig tartanak kóstolót termékeikből.

 

Kiskosár Bevásárló Közösség

(forrás)