Esztergom útja a csillagok közé?
Kultúra
2016. aug. 10.

<p>Nagyboldogasszony Ünnepnapok augusztus 14-én és 15-én a Széchenyi téren. Aki szívén viseli a magyarság és a kereszténység sorsát, Esztergomba jön, nem pedig a Sziget Fesztiválra! Itt a menetrendje augusztus legmagyarabb ünnepségének, amely plakátokban már régen lekörözte a város többi rendezvényét.</p>

Az ünnepnap, Szűz Mária mennybemenetelének napja a magyarságról és a kereszténységről szól. Az igazi keresztény országokban állami ünnepként tartják számon, korábban nálunk is komoly események kapcsolódtak Nagyboldogasszony ünnepéhez. A Filmhíradók felületén megnézhetnek egy 1939-es esztergomi körmenetet is.

Furcsa neve van, igaz. Könnyebben gondolhatjuk magunkénak, ha Szent Istvánnal, városunk leghíresebb szülöttjével hozzuk kapcsolatba. Ugyanis a hagyományok szerint államalapító koronás királyunk 1038. augusztus 15-én, halálának napján Esztergomban felajánlotta az országot, nem is akárkinek, hanem egyenesen Szűz Máriának. Ettől az időponttól kezdve Magyarország Mária országa lett. A magyarok pedig néha megújítják ezt a szövetséget, Torgyán József mostanában is szeretné ezt elérni.

Elő a kukkerekkel! Ajánlunk erre a napra egy másik programot is. Hiszen a népi hagyomány szerint ehhez a naphoz kapcsolódik a Mária-virrasztás tradíciója is, amely azon hiten alapul, hogy augusztus 15-én a napfelkeltében meg lehet látni a „Napba öltözött Boldogasszonyt”.

De miről is szól pontosan az Esztergomi Önkormányzat és a Szent Korona Szabadegyetem közös kezdeményezése, azt cirka 5 percben elmondja önöknek Varga Tibor. ITT pedig megtalálják a két nap részletes programját is.

(forrás)