Megújult Esztergom honlapja! De minek?
Esztergom város megújult honlapja - 2016. augusztus

Megújult Esztergom honlapja! De minek?

Törölt felhasználó #43
2016. 08. 09. 10:47

Szubjektív vélemény Esztergom új honlapjáról. Esztergom városának sajnos ismét sikerült olyat alkotnia, amit leginkább felejteni kellene, de nagyon gyorsan, ennek ellenére valószínű évekig élveznünk kell kevésbé áldásos hatásait. Megújult Esztergom város honlapja. Ebbe kár volt energiát fektetni.

Esztergom város megújult honlapja - 2016. augusztus

A jelek szerint a város folytatja a Meggyes-korszak bénázásait a városi weboldallal kapcsolatosan.
2016 második félévében sikerült egy olyan "megújult" honlappal előállni, ami 5 évvel ezelőtt sem számított volna kiemelkedő teljesítménynek.

A lap technikai elemzésébe nem mennék mélyebben bele, csak érintőlegesen jelezném az olyan "apróbb" hibákat, mint a kis felbontású logó használata, amely már egy közepes mobilon is minőségileg eléggé megkérdőjelezhető képi élményt okoz a látogatóknak. Ugyanígy bosszantó jelenség az egyes menüpontokat jelképező ikonok értelmezhetőségének teljes hiánya, a feliratok összecsúszása, márpedig a mai trendeknek megfelelően mobilról netező látogatók ezekkel találkozhatnak. Persze játéknak jó: találd ki, melyik pötty mit takar! De 2016-ban talán már ennél többet is várhatnánk Magyarország első fővárosának honapjától.

Összecsúszó menüpontok mobilon

A nagyobb problémák azonban a tartalomnál kezdődnek. A régi cikkek átelemése a megboldogult régi honlapról nagyszerűen sikerült! Példáult a szép emlékű Meggyes Tamás egykori botránypolgármester nevére rákeresve nosztalgikus érzéseink támadhatnak azokról az időkről, amikor egy egész város állt egy ember szolgálatában. Igaz, ez már történelem.

A honlap előnyére legyen mondva, a testületi ülések határozatai, rendeletei, valamint jegyzőkönyvei megtalálhatók rajta. Aztán körülbelül itt be is fejezhetjük a pozitívumok felsorolását.

Menjünk végig az egyes menüpontokon.

Egy honlap legértékesebb felülete a kezdőoldal. Nos az esztergom.hu-n itt gyakorlatilag egy elnagyolt menüt kapunk csak. Nulla információval. Kár.

  • AKTUÁLIS

Itt találhatók a város hírei. Augusztust írunk, a frissen elindult lapon legfelül egy július 5-i eseményről olvashatunk. Innen érhetjük el az Archívumot is, ahol valamiért csak 2014-től visszafele olvashatók az egyes hírek.

Amúgy Botticelli, de ez legyen a legnagyobb gond...

  • TURIZMUS

Ez a menüpont akár még jó is lehetne. De nem az. A látnivalók és szálláshelyek valamint a vendéglátóhelyek listája szépen megjelenik az oldalon. Azonban ez a mai korban már kevés. Sajnálatos, hogy a legtöbb cikk szegényes képanyaggal rendelkezik, kisfelbontású fotók hirdetik az egykori királyváros múló nagyságát.
Egy kis ötletességgel ezt az adathalmazt szépen és interaktívan, akár egy térképen is fel lehetett volna tüntetni, hogy valódi információt nyújtson a város iránt érdeklődőknek. Sajnos ez elmaradt. Nagyon hiányolok innen egy a város még megmaradt szépségeit bemutató fotógalériát is. Esztergomról hosszú sorokban leírt szövegnél többet mondanának a fotók. A látogatót csalogatni kellene. Ez így nem fog sikerülni.

Ez az oldal csábítja Esztergomba a turistákat!

  • ÜGYINTÉZÉS

Végre egy helyen és viszonylag könnyen megtalálhatók az adónyomtatványok és az egyes beszedési számlák számlaszámai. Ez pozitívum.
Óriási negatívum viszont, hogy 2016-ban még mindig .doc fájlok szolgálják a bevallást. Messze elmaradva a valódi elektronikus ügyintézés lehetőségeitől.

  • VÁROS

Itt találhatjuk a városi intézmények, egyházi szervezetek listáját. Szintén itt kapott helyet a testvérvárosok felsorolás, az ipari park cégei, a városi kitüntetések ismertetése és információk a közlekedésről.
Ez utóbbi menüpont kissé értelmetlen jelenlegi formájában. Példaként a helyi járatok menetrendje 2014-es állapotokat ír le, a helyközieket bemutató oldal pedig nem vezet sehova. A vasút és hajó menetrendek külső oldalakról érhetők el.

2014 nyara - Amúgy a részletes menetrendért ne kattints! Nincs mire. 

  • DÖNTÉSHOZATAL

Alapból egy üres oldal fogadja az érdeklődőket. Bár akinek ez a perverziója, hogy érdeklődik a város ügyei iránt, bizonyára nem lesz rest kattintani az egyes almenükre.
A frissen elindított lapon a legfrissebb testületi meghívó májusi keltezésű, pedig a városvezetés különös élvezettel gyűlik akár rendkívüli okokból is, ha kell hetente. Ne innen tájékozódj még ha friss információkra vágysz! A dolog külön pikantériája, hogy ez a menüpont is egy külső webcímen látható (http://cpanel10.tarhelypark.hu/~eszterg2) ami valószínűleg a programozói trehányságnak köszönhető.

Vigyázat! A látszat csal! Az almenükben információk is találhatók!

  • KÖZÉRDEKŰ

Na kérem, itt olvashatnánk arról, hogy például mire is mentek el adóforintjaink. Ideális esetben. Azonban a legtöbb menüpont teljességgel üres, például az Üvegzseb is. Ezen a helyen találhatók a Helyi Választási bizottság hírei és határozatai is, amelyek azonban sajnos nem létező fájlokra mutatnak, így funkcionalitásuk jelenlegi állapotban nulla.

Ez egy esztergomi üvegzseb. Ami benne van, az is átlátszó, így nem látszik


A honlap pozitívuma, hogy több nyelven is elérhető. Mármint elviekben, gyakorlatilag az összes idegen nyelv csúnya hibaüzeneteket küld csak az információk helyett.

Egy átlagos oldal szlovák/német/angol nyelven


A városi lapról derült ki az is, hogy Esztergom rendelkezik saját facebook oldallal, amely azonban utoljára májusban frissült, de ez azt a 110 lájkolót nem nagyon zavarhatja, ahogy az sem, hogy az oldal adminisztrátorainak a mai napig sem sikerült egy normális URL-t rendelni az oldalhoz, így az ma is a szépséges https://www.facebook.com/Esztergom-Városa-esztergomhu-281224768650353/ címen érhető el. Azért dobjatok rá egy lájkot, lehet belőle még valami! 

Összességében elmondhatjuk, Esztergom városának honlapja ismét alulmúlt minden várakozást. 2016-ban egy ilyen munkát nem szabadott volna a világhálóra szabadítani. A gyenge dizájn mellé egy rendezetlen, abszolút nem aktuális híreket és információkat tartalmazó weboldal hoz jelenleg szégyent a városra.
Úgy tűnik a lapot minimális mértékben sem tesztelték, ennek köszönhetőek azok a hibák amelyek egy részét fentebb felsoroltam. 

Egy dologban bízhatunk csak, mégpedig abban, hogy ezt jóval olcsóbban megúsztuk mint a 2007-8 tájékán beújított 300 milliós, azonban teljességgel használhatatlan weblapot.

2016. 08. 17. 13:20

B+

tényleg.

Aztak....va.

2016. 08. 17. 12:28

Szerenscére ez megoldható probléma, mivel az oldalon bárki tetszőleges SQL-t tud futtatni... :D 

2016. 08. 12. 7:34

A honlap így legalább méltó társa lett a Pöttyös térnek, amit sikerült minősíthetelen minőségben "javítani".

Nem lehet látni, hogy melyik rész van már kész és melyik nincs, pöttyöket is csak nyomokban tartalmaz, pedig a Város üzemeltetési FŐTANÁCSOS Úr, állandóan ott vezényel.

Lassan új nevet lereshetünk a térnek.

2016. 08. 11. 3:09

e- hir és a többi …..

Strigonium Holding , Medjes, Kmap + szegnyalók----mij eredményes májig napig a holdingjuk

2016. 08. 10. 10:55

A tesztadatokat illene törölni, illetve külön tesztrendszeren tesztelni:

http://www.esztergom.hu/index.php/main/page/esemeny/2016/04/21

2016. 08. 10. 10:25

Azt nézem, hogy a használt betűtípusból (Droid Sans) nincs is latin-ext-es változat:

https://www.google.com/fonts#UsePlace:use/Collection:Droid+Sans

Csak latin. Hát ez szipi-szopi, milyen webdesigner csinál olyan webdesignt amiben a font-ban nincsenek ő meg ű karakterek? 

 

2016. 08. 10. 10:13

Ez régen úgy ment, hogy az e-hír havi 1 millió ft + áfa-t kapott az oldal  üzemeltetéséért. Mivel most szerintem a kabinet környékén "házon belül" megvan mindenki, aki még az egykori e-hír-es csapatból a városban van, szerintem fog ez menni in-house, minimum ugyanabban a minőségben, mint akkor.

2016. 08. 09. 20:36

http://cpanel10.tarhelypark.hu/~eszterg2/assets/uploads/files/eloterjesztesek/?dir=2016

A backupot gondolom 5. hóban készítették, azóta azonban volt pár testületi ülés. Remélem az előterjesztések felkerülnek visszamenőlegesen az 5-6-7. hónapra.

 

Amúgy a honlap olyan, amilyen, de remélem valami írástudó leül, és egy hónapon keresztül értelmes tartalommal tölti meg az állandó részeket.

2016. 08. 09. 19:33

Én sírok! A "szakmai" elemzést ráhagyom a hozzáértőkre. Bevallom, ettől féltem, hogy az "új" honlap, még a régit is alulmúlja! Kis hülye fejemmel, arra gondoltam, hogy odabent összedugják a fejüket, megnéznek sok-sok városi, községi, közösségi honlapot, leszűrik a tapasztalatot, megfogalmazzák az igényeket, leüllnek a megbízást elnyerő cég rendszerszervezőéjvel, kiadják azokat az adatokat, amiknek ott kell lennie a honlapon, kiadják azokat az anyagokat, ami szeretnének, hogy ott legyen a honlapon. Elkészítik a honlapot, megnézi a grénium, eldöntik, olyanra gondoltak é, ha vannak vitatott dolgok, azt kijavítják, és ha mindezen túl vannak, hivatalosan is láthatóvá teszik a város honlapját. Hááát nem is tudom, hogy ostorozzam é  tovább a dolgokat? Semmi értelme ahogy elnézem. Semmi értelme, mert az eddigi sirámainkból nem hogy nem épült be semmi, hanem még "minimalistább" lett az oldal. Sajnos, csak a kérdésemet tudom föltenni: MIÉRT-MIÉRT-MIÉRT ????????????????????? Tényleg ennyire nem érdekli a város vezetését az, hogy milyen benyomások alakulnak ki a nézőkből, akik megnézik a honlapot, hogy informálódjanak a városról????