Ütős választ adott az Önkormányzat az illegális plakátragasztással kapcsolatos aggályainkra

Ütős választ adott az Önkormányzat az illegális plakátragasztással kapcsolatos aggályainkra

2016. 08. 03. 14:07

Kiderült ugyanis, hogy sok esetben az esztergomi bürokrácia irányítói a megrendelők. Esztergom pedig a megannyi próbálkozás ellenére sem akkora metropolisz, hogy ne tűnjenek fel az ellentmondások.

Korábban a Városházi Infón megkérdeztük: mi a helyzet az illegális plakátragasztással? Akkor azt a választ kaptuk a polgármestertől, hogy nehéz a vadplakátozók nyomára bukkanni. Hiszen nem tudjuk, hogy ki helyezi ki a programajánlókat.

Az viszont kevésbé életszerű, hogy én plakátokat ragasztanék ki bármilyen szervezetnek úgy, hogy nem bíznak meg vele. A megbízó a legtöbb esetben valószínűleg maga a szervező. Másrészről Esztergom sem akkora metropolisz, hogy ne tudnánk, mely helyekre kell kicsit jobban odafigyelni. 

A plakátolás szabályairól érdeklődtünk az aljegyzőnél, aki elmondta nekünk, hogy az utánajárást az is jelentősen nehezíti, hogy egy csomó esetben a szervező neve és elérhetősége sincs feltüntetve a plakátokon.

Az élet persze mindig egy kicsit más, és a netes világban pár kattintás után könnyen ellenőrizhető a szervező kiléte. Viszont a legtöbb esetben igenis szerepel a plakátokon a szervező neve.

És július 29-én belefutottunk a történésbe. Méghozzá fényes nappal, a centrum centrumában. Olyan plakátokkal szórták tele Esztergomot, amelyen az esemény fővédnökeként magát a polgármestert jelölik meg.

Esztergom tehát részben saját pénzén szennyezi köztereit.

Ez akkor is igaz, ha nem közvetlenül az Önkormányzat programját hirdeti a plakát (bár ez is megesik, mint ahogy az alább mellékelt képeken láthatják nagybetűvel kiírva: ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZÉSÉBEN), hiszen megannyi milliót osztottak szét különböző szervezetek között, akik néha hasonlóan tesznek, mint elöljáróik.

A támogatási szerződést esetleg meg lehetne spékelni egy olyan kitétellel, hogy csak legális helyen reklámozhatják az eseményt.

Érdemes-e tehát bejelentést tenni illegális plakátragasztással kapcsolatban?

Nagyon úgy tűnik, hogy nem, hiszen az illegalitást az Önkormányzat is szponzorálja.

Mi lehet a megoldás?

Intelligensebb városokban, ahol nemcsak a múltjukra büszkék, fellépnek a vadplakátolók ellen. Székesfehérváron például a helyi gondnokság akciótervet készített a városképet csúfító tevékenység mérséklése érdekében. A fehérvári Önkormányzat 20 millió forint ráfordításával 200 hirdetőoszlopot helyezett ki a város különböző pontjaira. Aki pedig engedély nélkül helyez ki a frissen megnyitott helyeken, büntetésre számíthat. Egyszerűen kiszámlázzák neki. Tudniillik rajta van a rendező neve.

Az Esztergomi Önkormányzat is tisztában van a helyzet tarthatatlanságával, hiszen tavaly a Széchenyi téren már megnyitottak néhány felületet, ahová szabadon lehet plakátolni, de valamilyen rejtélyes ok miatt a lendület abbamaradt.

Pedig a megoldás csupán akarat kérdése.

Mit mond a plakátolásról az Önkormányzat rendelete?

A 13/2014.(VI. 24.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 13/2014.(VI. 24.) önkormányzati rendelet 4. §-a az alábbiakról rendelkezik.

 

§ (1) Aki

a) hirdetményt, plakátot, falragaszt tiltott helyen helyez vagy helyeztet el,

b) az aktualitását vesztett, lejárt hirdetményt, plakátot, falragaszt 30 napon belül nem távolítja vagy távolíttatja el,

e) hatósági, önkormányzati hirdetményt leszakít, eltávolít, megrongál, olvashatatlanná tesz, vagy erre utasítást ad, felhív

a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg.

 

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás

a) természetes személy elkövetőjével szemben százezer forintig terjedő,

b) jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetőjével szemben kétszázezer forintig terjedő

közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

 

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás elkövetőjével szemben a közterület-felügyelő és ajegyző helyszíni bírságot szabhat

(4) Az (1) bekezdés e) pont alkalmazásában az önkormányzati hirdetménnyel esik egy tekintet alá a közforgalmú közlekedési eszköz üzemeltetőjének menetrendjére vagy működésére szolgáló tájékoztató is.

A szabályozás tudatában további kérdésekkel fordultunk az aljegyzőhöz, hátha kicsit közelebb kerülünk a megoldáshoz, mi a teendő, ha illegális plakátragasztókkal hozna össze minket a sors. Július 15-én küldtük el a kérdéseket, egyelőre nem tudjuk, hogy a válaszok a hivatal melyik bugyrában akadtak el.

Kérdéseink
Hol vannak hivatalosan kijelölve helyek, ahová lehet plakátolni? Esetleg csak a Széchenyi téri hirdetőoszlopokon?
 
Az elmúlt években büntettek meg valakit vadplakátolásért?

Mit tehet az átlag esztergomi, ha azt érzékeli, hogy „vad plakátolás” forog fenn? Kit értesítsen? Esetleg a közterület-fenntartókat?

Ha nem tudom, hogy ki tette ki a plakátot, esetleg azt büntetik meg, aki kihelyeztette?

Objektív felelősség elve esetleg alkalmazható a vadplakátolásokkal kapcsolatban?

Tele a város Önkormányzati eseményeket hirdető plakátokkal olyan helyeken, ahol elvileg nem lehetne plakátolni. Ebben a helyzetben mi a teendő? Az Önkormányzat elvileg tudja, hogy kit bízott meg? Vagy mégsem?

Amennyiben megkapjuk a válaszokat, úgy önök is okosabbak lesznek.

2016. 08. 04. 10:50

Hol van szabályozva a "tiltott hely" ?

Az összes lámpaoszlop tele van ragasztva, a Lőrinc utcai házak alatti falak tele vannak ragasztva, a volt Granvisus előtt a Kossuth Lajos utcai palánk tele van ragasztva és még sorolhatnám.

Ezek most tiltott helyek vagy nem ?

 

 

2016. 08. 03. 21:35

Én azért még hozzátenném: 

Ezek az "életszagú", betarthatatlan rendelkezések, "b) az aktualitását vesztett, lejárt hirdetményt, plakátot, falragaszt 30 napon belül nem távolítja vagy távolíttatja el,".

Namármost én is tettem ki egy rendezvény-hirdetést. Mikor aktualitását vesztette, kimentem a Széchenyi térre másnap, hogy leszedjem, de már ragasztottak rá friss hirdetést, amit  le kellett volna tépnem, hogy leszedhessem a lejárt hirdetésemet, ami meg bunkóság lett volna, így itt vallom be, én is elkövettem azt a bizonyos "szabálysértést".  :-(

2016. 08. 03. 17:17

Metróban hírdetett könyvet nem olvasunk, plakáton hírdetett rendezvényre nem megyünk. :) . Régen a plakát egy műfaj volt, ma meg mindenki, aki pirossal ki tud emelni egy szót, már plakátot gyárt. Persze amíg egy plakát egy műalkotás volt, addig nem szemetelték vele össze a várost. Szeméttel sajnos csak szemetelni lehet. Az objekítv felelősség lenne az egyetlen jó megoldás és a következetes és sűrű bírságolás.

2016. 08. 03. 15:24

Én továbbra is azt nem értem, hogy van pénz teleszemetelni ezekkel a plakátokkal a várost, de ugyanezek a szervezők online nem hirdetnének, még akkor sem, ha az ingyen lenne. Ebből is látszik mennyire provinciális lett ez a város, illetve talán az is, hogy mennyire nincs jelen a város életében a koraharminctól lefelé korosztály, akiknek a figyelmét pedig ma már szinte csak online lehet elkapni...