BRÉKING: mégis megvette a város a Bástya emeletét

BRÉKING: mégis megvette a város a Bástya emeletét

2016. 07. 19. 13:21

Másfél hónapja írtunk arról, hogy egy kínai befektetőcsoport megvenné a Bástya épületét, de az Önkormányzat még élhet elővételi jogával, és megszerezheti a belváros ikonikus épületéből az emeleti részek tulajdonjogát. 

Bástya sétány

A dologról zárt ülésen döntött a testület, és hat hete hivatalosan semmilyen kimenő kommunikáció nem hagyta el az önkormányzat berkeit a témáról. Most azonban egy nyílt előterjesztés formájában a csütörtöki testületi ülés napirendi pontjaként tájékoztatást kapnak a képviselők a helyzetről, és egyikük előzékenysége nyomán a Szeretgom és a közvélemény is megismerheti az eddig történteket.

Röviden a tények:

 • A vételár 1,4 millió euró. Plusz 27% ÁFA, tehát 1 778 000 euró. Az cirka 560 millió forint. 
 • Az ingatlanra korábban volt egy 402 millió forintos értékbecslés, amit az Önkormányzat készíttetett.
 • Az adásvételi szerződést a döntés követően június 15-ig alá kellett volna írni. Ez nem történt meg.
 • Az Önkormányzatnak ugyanis tudomására jutott, hogy az épület azbesztet tartalmaz. Ezért megrendelt egy "azbeszt felmérést" egy szakcégtől. A szakcég - bár közpénzből rendeltek tőle valamit - nem került megnevezésre, adatainak kezelését zártan kérte. Ez eléggé jogi nonszensz.
 • A felmérés szerint 1964 m2 felületen van azbesztcement burkolólap a Bástya homlokzatán, több helyen közvetlenül egy légtérben a vásárlókkal és a dolgozókkal.
 • Az értékbecslő szerint az azbeszttartalom nem befolyásolja az ingatlan értékét, értékcsökkentő hatása nincs.
 • Közben az eladó kifejezte azon szándékát, hogy az ingatlant csak az elővásárlási jog és csak az elővásárlási jog keretében hajlandó eladni (korábban,  még az elővásárlás előtt szó volt arról, hogy esetleg egy olyan önkormányzati cég vásárolhatná meg az épületet, amelyik ÁFA körös és az ÁFA  visszaigénylésére jogosult lehet)
 • Nagyon sok koncepció van arra, hogy mihez is lehet kezdeni az épülettel. Például le lehet bontani. Vagy fel lehet újítani. De a lényeg, hogy az épület az előterjesztés szerint kulcsfontosságú a belváros revitalizációja szempontjából. Ez majd jövőre, az új Településfejlesztési koncepcióban és Településszerkezeti terv kapcsán lesz érdekes.

Rövid véleményünk:

 • A Bástya rendezése/felújítása/elbontása minden pénzt megér.
 • De azért lehetett volna ezt kicsit okosabban is. Mondjuk nem megvárni a kínai ajánlatot, és megspórolni legalább az áfát.

2016. 07. 20. 10:55

Nyilván volt, de ez az ő dolga, ha nem volt az is az övé. Viszont ez így, ha az önkormányzat veszi meg többek között már az adófizetők dolga is. 

2016. 07. 20. 10:47

Egyetértek. Az egész Királyváros állapota tökéletes ellentéte büszkén(?) viselt nevének. Gyomorforgató érzés végigsétálni a városrész utcáin. Ott lakni meg pláne. 

Eredeti méret

2016. 07. 19. 21:38

Szóba került itt, hogy le kéne bontani a Bástyát. Na de ha csak az emeletét vettük meg, akkor csak azt tudnán lebontani. Az így megmaradó torzó mennyivel lenne szebb?

De ha el is lehetne dőzerolni az egész épületet, mi lenne a Hévízes ház Bástyára néző utcaszinti homlokzatával? Az sem lenne valami szép látvány, arról nem is beszélve, hogy a Bástya-sétány egy részét meg kellene hagyni, hiszen a könyvesbolt és a Hévíz napi használatban lévő része csak onnan közelíthető meg.

2016. 07. 19. 19:09

Gondolom ezt a kínai befektető is felmérte és volt valami üzleti terve az egészre. 

2016. 07. 19. 19:07

Ha azt vesszük, hogy az azbesztmetesítés ára 30-40 ezer Ft négyzetméterenként ( a szigetelőanyag pótlása nélkül). akkor azért az csinos összeg lesz a felújítás számláján. Különösen akkor, ha már a felmérést végző cég is homályban akar maradni. Illetve ha figyelembe vesszük az önkormányzat utóbbi évtizedben történő ingatlanvásárlásainak és felújításainak kimenetelét....

2016. 07. 19. 18:54

Mert az egyik bizottsági tagé?

2016. 07. 19. 17:20

De, jogilag már megvettük, élt a város az elővételi joggal, csak még nincs kifizetve.

Ezt az azbeszt dolgot nem igazán értem, az ilyesmit azelőtt szokás lepörgetni, hogy venne valamit az ember. Amúgyis fel kellene újítani - pármillióval drágább a bontás az azbeszt miatt, a teljes összeg mellett ez nem igazán tétel. 

Ha pár évig még várunk a bontással, a bérleti díjakat addig is szedheti az önkormányzat.

2016. 07. 19. 16:47

Elkerülte a figyelmemet,még nem vették meg,remélem elállnak tőle,véglegesen!

2016. 07. 19. 16:45

Miért is vette meg a város?

Lebontani kellene és nem megvenni!

Fekália szag van végig a Kis-Duna parton és a környékén ,nem kellene ezt a gondot megoldani ahelyett,hogy épület részt vesz a város 560 millióért?

Nem kellene a Deák Ferenc utat és a Kis-Duna parti utat felújítani?(szagmentesítés után)

Jó lenne ha a képviselő hölgyek és urak valamint a város vezetés többször kiszállna az autóból és sétát tennének a városban,sok dolgot vennének észre amire ezt a sok milliót lehetne költeni.

2016. 07. 19. 16:38
 • "Az adásvételi szerződést a döntés követően június 15-ig alá kellett volna írni. Ez nem történt meg.
 • Az Önkormányzatnak ugyanis tudomására jutott, hogy az épület azbesztet tartalmaz. Ezért megrendelt egy "azbeszt felmérést" egy szakcégtől. A szakcég - bár közpénzből rendeltek tőle valamit - nem került megnevezésre, adatainak kezelését zártan kérte."

Biztos jól elő volt készítve a döntés!

 A döntés után, aláírás előtt jutott tudomására, hogy azbesztet tartalmaz.

Még szerencse hogy a Városfejlesztési Bizottságban három mérnök van, akik egyébként a Bástya áruház tervezésében mérnökként részt vettek. Őket nem kérdezték???  És ekkor kell még egy anonim szakcég, aki nevét nem vállalja, vajon miért?

2016. 07. 19. 14:24

Reméljük az elbontott azbeszt nem a környéken fog landolni és daganatot okozni, mint ahogy az máshol megtörtént. Ha nem is nyilvános a cég, kötelezzék a nyikvános működésre. Hova kerül a veszélyes hulladék, ki veszi át, stb.

Láthattuk már a teherkompnál is, hogy egy nagy rakás építési törmelékre húztak tízcenti földet és ezzel megoldották... ki tudja abban van-e azbeszt.