BRÉKING: mégis megvette a város a Bástya emeletét
Közélet
2016. júl. 19.

<p><a href="https://www.szeretgom.hu/content/83519-eselyes-hogy-lecsuszott-az-onkormanyzat-a-bastyarol">Másfél hónapja</a> írtunk arról, hogy egy kínai befektetőcsoport megvenné a Bástya épületét, de az Önkormányzat még élhet elővételi jogával, és megszerezheti a belváros ikonikus épületéből az emeleti részek tulajdonjogát. </p>

A dologról zárt ülésen döntött a testület, és hat hete hivatalosan semmilyen kimenő kommunikáció nem hagyta el az önkormányzat berkeit a témáról. Most azonban egy nyílt előterjesztés formájában a csütörtöki testületi ülés napirendi pontjaként tájékoztatást kapnak a képviselők a helyzetről, és egyikük előzékenysége nyomán a Szeretgom és a közvélemény is megismerheti az eddig történteket.

Röviden a tények:

  • A vételár 1,4 millió euró. Plusz 27% ÁFA, tehát 1 778 000 euró. Az cirka 560 millió forint. 
  • Az ingatlanra korábban volt egy 402 millió forintos értékbecslés, amit az Önkormányzat készíttetett.
  • Az adásvételi szerződést a döntés követően június 15-ig alá kellett volna írni. Ez nem történt meg.
  • Az Önkormányzatnak ugyanis tudomására jutott, hogy az épület azbesztet tartalmaz. Ezért megrendelt egy "azbeszt felmérést" egy szakcégtől. A szakcég - bár közpénzből rendeltek tőle valamit - nem került megnevezésre, adatainak kezelését zártan kérte. Ez eléggé jogi nonszensz.
  • A felmérés szerint 1964 m2 felületen van azbesztcement burkolólap a Bástya homlokzatán, több helyen közvetlenül egy légtérben a vásárlókkal és a dolgozókkal.
  • Az értékbecslő szerint az azbeszttartalom nem befolyásolja az ingatlan értékét, értékcsökkentő hatása nincs.
  • Közben az eladó kifejezte azon szándékát, hogy az ingatlant csak az elővásárlási jog és csak az elővásárlási jog keretében hajlandó eladni (korábban,  még az elővásárlás előtt szó volt arról, hogy esetleg egy olyan önkormányzati cég vásárolhatná meg az épületet, amelyik ÁFA körös és az ÁFA  visszaigénylésére jogosult lehet)
  • Nagyon sok koncepció van arra, hogy mihez is lehet kezdeni az épülettel. Például le lehet bontani. Vagy fel lehet újítani. De a lényeg, hogy az épület az előterjesztés szerint kulcsfontosságú a belváros revitalizációja szempontjából. Ez majd jövőre, az új Településfejlesztési koncepcióban és Településszerkezeti terv kapcsán lesz érdekes.

Rövid véleményünk:

  • A Bástya rendezése/felújítása/elbontása minden pénzt megér.
  • De azért lehetett volna ezt kicsit okosabban is. Mondjuk nem megvárni a kínai ajánlatot, és megspórolni legalább az áfát.
(forrás)