Kóstolj kecskét a Belvárosi Plébánia udvarán!
Kultúra
2016. júl. 18.

<p><span>A Kiskosár Bevásárló Közösségben nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges élelmiszerekre, hetente más-más termék kerül a fókuszba. Ezen a héten, csütörtökön az átadáson kecsketejet és kecskesajtot lehet majd kóstolni. A pilisszentléleki termelő magyaros és fokhagymás krémsajtot is készít a hagyományos sajtok mellett, kínálatában szerepel többek közt a kapros-diós, a lilahagymás, fokhagymás és borsikás ízesítésű friss sajt is. A kóstoló a Belvárosi Plébánia kertjében lesz július 21-én, 17:30-tól, ahol több környékbeli termelőtől is lehet vásárolni. A </span><a href="http://kiskosarbolt.hu/index.php?route=product/manufacturer/info&amp;manufacturer_id=30"><span>helyi élelmiszerek a webshopon keresztül is megrendelhetők</span></a><span>, így a vásárló biztosan megkapja a terméket, amit rendelt.</span></p>

A kecskesajt

Az egyik legegészségesebb tejfajta, a belőle készült élelmiszerek könnyen emészthetőek és kevés allergén anyagot tartalmaznak. Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak. A kecsketejben sok olyan enzim található, amelyek támogatják az emésztés folyamatát.  Régen, az antibiotikumok felfedezése előtt a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészetek voltak, hiszen a kecsketej a tébécé gyógyításában nagy szerepet játszott.

A klinikai tanulmány szerint a naponta fogyasztott kecsketej hatására enyhül a bélnyálkahártya gyulladása és regenerálódnak a sérült bélbolyhok is.  A kecske teje több vitamint tartalmaz, magnézium és foszfor aránya és felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb. Vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Különösen értékes a kecsketej magas D-vitamin-tartalma; háromszorosa a tehéntejének, ami a kalcium optimális felszívódását biztosítja. Magas fehérjetartalma miatt igen jó roboráló szernek tartják. Jótékony hatása az alábbi esetekben: asztma, neurodermatitisz és ekcéma, migrén, ideges eredetű és krónikus gyomor-bél rendszeri panaszok, irritált szemek és orrnyálkahártyák, hurutos nyálkahártyák, idegesség, stressz következményei, félelem, koncentrációzavar.

 

További hatások: megvéd a sejtek korai öregedésétől, megvédi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól, pl. a cigarettafüst, a környezeti mérgek és a szervezetben keletkező mérgek hatásaitól, kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemők táplálásában, tehéntej-allergia esetén kiváló alternatívája a tehéntejnek. Felhasználása: Krémsajttal keverve, fűszerezve kenhetjük kenyérre. Picit meggrillezve salátával is kitűnő. Ránthatjuk, panírozhatjuk, keverhetjük burgonyával, zöldségekkel, valamint felfújtakhoz is nagyon finom. Isteni körtével, fügével, eperrel, sárgadinnyével. A franciák hidegen is eszik, de elterjedt a chevre chaud (ejtsd: sevre só), a meleg kecskesajt, bagettel vagy panírozva, baconben megsütve.

A szervezők várnak mindenkit a kecskesajt kóstolóra július 21-én, 17:30-tól a Belvárosi Plébánia kertjében. Az esztergomi bevásárló közösségről további információ: http://kiskosarbolt.hu/.

(forrás: http://felsofokon.hu/agrar/kecsketej-jotekony-hatasa/, www.happyskin.hu)

Fóliában sült kecskesajt

Hozzávalók: 4 vastagabb szelet kecskesajt, 2 nagyobb paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 10 dkg fekete olajbogyó, 1 csokor finomra vágott petrezselyem. A sajtot 4 szeletre vágjuk. A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük, az olajjal elkeverjük. Kiterítünk 4 nagy darab alufóliát. Ráfektetünk 1-1 szelet sajtot, elosztjuk rajta a paradicsomot, az olajbogyót, és megszórjuk a petrezselyemmel. Rácsepegtetjük a fokhagymás olajat, a fóliába szorosan becsomagoljuk. Kerti grillen - vagy sütőben - kb. 5-10 percig sütjük. Lepénykenyeret vagy bagettet kínáljunk hozzá, amit szintén megcsepegtethetünk a fokhagymás olajjal.

(forrás)