Tudja, hol van Esztergom Bermuda-háromszöge?
Közélet
2016. júl. 11.

<p style="text-align: justify;">Lőwy Sándor utca?  Szent Tamás utca? Bánfi Lukács utca? Ezekben az utcanevekben az az izgalmas, hogy mindannyian ugyanazt az utcát jelölik. Vagy talán mégsem. Olvasónk levelében egy igen érdekes, a város utcaelnevezéseivel és névtáblákkal kapcsolatos anomáliára hívja fel a figyelmet.</p>

Érdekes utcanév probléma adódott a Szent Tamás utca névváltoztatásaikor. Ez a nyúlfarknyi utcácska odaköltözésünkkor, 1954-ben a 11/a számig, még a kora egyik legtehetségesebb magyar kémikusáról elnevezve. Irinyi János utca néven szerepelt.

1956 után a kommunista mártírról Lőwy Sándor utca nevet kapta. Ezt követően a VIII. Henrik által kivégeztetett keresztény vértanúra, (Morus) Szent Tamásra változtatták meg a nevét, ami a Szent Tamás hegy mellett nem is volt rossz ötlet.

Ez még nem volt elég, mert Meggyes Tamás polgármester regnálása idején új utasítás jött, legyen a neve a zseniális, 17. esztergomi érsekre emlékezve Bánfi Lukács utca. Az első hároméves és ötéves terv idején, a dorogi bányaüzem által is támogatva épült, szocreál lakótömbben ekkorra már többnyire nyugdíjas, idős lakók éltek.

Mindenki megkapta a hivatalos értesítőt, miszerint utcájukat ezután egy kiváló magyar főpapról nevezik el. A személyigazolványba ingyenesen átvezetik a változtatásokat, az elintézés határidejét is megadták – figyelmeztetve az esetleges következményekre. Nagylelkűen megemlítették, még azt is, hogy a döntést mindenki megfellebbezheti, személyesen 5000 forintért, illetékbélyeg befizetése ellenében.

 Senki nem fellebbezett – no de ilyet...

Végül is megtörtént minden, aminek történnie kellett, csak éppen azóta sem helyezték ki az új utcanévtáblákat. Hiába szóltak a város műszaki osztályára, a helyzet a mai napig változatlan.

Minden lépcsőház ajtaján ott az előző Szent Tamás utcanév és a házszám. A háztömb sarkán ott a Szent Tamás utcanév, és ha ez sem lenne elég, még a 11/a-hoz bevezető út elején egy külön oszlopon is ott a névtábla: Szent Tamás utca.

Távolról jött ismerőseink is eltévedtek, mert a Bánfi Lukács utcát keresve a Szent Tamás utcába irányították őket, tettek is néhány kört, mire megtaláltak. Számtalanszor fordult elő, hogy a Szent Tamás u. 11.-be szóló bankos leveleket a Szent István kápolna melletti Bánfi Lukács utca 11.-be dobják be, mert a névtábla szerint ott Szent Tamás utca van. Talán olyankor fordulhatott ez elő, ha helyettesítő postás hozta ki a levelet.

Szóval az ott lakók eleget tettek a következményekre is figyelmeztető felkérésnek, de Esztergom Polgármesteri Hivatala, úgy látszik megfeledkezett a saját dolgáról.

 

A Rákóczi tér rozsdásodó jellegtelen kis névtábláját senki nem veszi észre az árkádos ház első emeletén, aki Dorog felől érkezik. A Vörösmarty utca Rákóczi tér felé eső elején nincs utcanévtábla. Az utcákat járva rendszeresen szembetűnik, hogy hiányoznak a házszámok, utcanevek. Tavaly még a Széchenyi téren a bíróságon sem volt házszám. Idén nagy csodálkozásomra ki volt téve a "22"- es házszám.

No de nincs min csodálkozni, hiszen a Polgármesteri Hivatalt körbejárva sem találtam a házszámát. Amit találtam házszámot, azt már a Polgármesteri Hivatal Széchenyi tér, Deák Ferenc utca sarkához kapcsolódó, irattár épületének használaton kívüli hátsó bejárata feletti házszám. No, ezt aztán igazán érdemes megnézni.

Mit mondjak, ez a házszám vicclapba illő. A minimalista igénytelenség netovábbja.

De ezen sincs mit csodálkozni, hiszen csak rá kell nézni a Város Házára!

 

Név és cím a szerkesztőségben.

 

Utóirat:

Érdekes, hogy az Önök által mellékelt térképen sem található a Szent Tamás utca. Pedig ez az utca ma is létezik, csak nem ott, ahol az utcanév táblák mutatják. Ezek után csak azt tudom mondani, itt van Esztergom "Bermuda háromszöge". Hol van akkor Szent Tamás utca? Kérem, találják meg, Önökre bízom!

(forrás)