Ön szerint hány ezer diák tanul Esztergomban, a diákok városában?
Sport
2016. júl. 4.

<p>Előzetesen annyit elárulunk, hogy kertvárosnyi gyermek jár városunkba különféle oktatási intézménybe. A Párbeszéd Esztergomért fórumsorozat utolsó állomásához értünk múlt szerdán. A Zsinagógában rendezett eseményen a sport, az egészségügy, az oktatás és a köznevelés került napirendre. A szervezőket is dicséri, hogy ez alkalommal rekordszámú képviselőt delegáltak az oktatási és egészségügyi intézmények. Fontos kérdések és hiányosságok buktak felszínre, így a jövőben várhatóan tovább boncolgatjuk majd a témákat.</p>

Kép forrás: Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal

A fórum nyitányaként a két moderátor, Tordainé Vida Katalin és Erős Gábor ritkán hallható statisztikai adatokat osztott meg a közönséggel. Mint megtudtuk, Esztergomba több mint 6000 gyerek jár valamilyen nevelési-oktatási intézménybe. Van 4880 diákunk, körülbelül 1200 óvodásunk, közel 100 bölcsödésünk, és akkor a főiskolásokról még nem is beszéltünk. Az Önkormányzat az imént említett adottságokból kifolyólag áldoz rengeteg pénzt az óvodák és iskolák épületeinek rekonstrukciójára. Idén pedig nagyobb lett a bizalom az intézmények felé, így több lett a beiratkozó is, ez pedig részben a felújításokat dicséri, amelyek 2016-ban is folytatódnak majd, illetve a növekvő beiratkozások miatt hosszútávon számolni kell majd egy új bölcsőde építésével is – fűzte hozzá Erős Gábor.

Esztergom, mint a diáksportok és diáksportolók városa, a városi sportélet felpörgetésében is szeretne aktívan kivenni a részét. Immár három óvodában (Kertvárosi Óvoda, Szentgyörgymezei Óvoda, Honvéd Utcai Óvoda) műfüves pálya is várja a gyerekeket, ősztől pedig az esztergomi sportegyesületek sportnapok keretében települnek majd ki az intézményekbe, hogy bemutatkozzanak az ovis csoportoknak.

Az Önkormányzat emellett a Jó tanuló – jó sportoló díj odaítélésének feltételeit is átdolgozta, hogy az egyes sportágak esetében súlyozni lehessen az eltérő lebonyolítási rendszerekből adódó visszásságokat. Továbbá fontos új eleme a sporttámogatásnak, hogy egyre több klub szakíthat pénzeket a keretösszegből, illetve a város erőteljesen támogatja az egyesületek rendezvényeit is. Nem titkolt cél, hogy a klubok a megemelt támogatások révén minél több nívós eseményt hozzanak a város falai közé.

Erős Gáborral készült interjúnkban olvashatnak bővebben a városi diáksportról. A Szeretgom pedig a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnökével karöltve a nyáron sorozatot indított, amelyben az egyes esztergomi klubok lehetőséget kapnak, hogy bemutatkozzanak az esztergomi diákok, szüleik és a szélesebb publikum előtt.

A fórumon elhangzott többek között az is, hogy a város a jövőben nagyobb figyelmet szentel majd a közösségi terek kialakításának is, így hamarosan már nemcsak a legkisebbek, hanem az idősebb korosztály is megtalálhatja majd a számításait.

A városi támogatások révén bedőlt volna a gyermekellátás, és nagyon nehéz évet zárt volna 2015-ben a Vaszary Kolos Kórház – mondta el az intézmény főigazgató főorvosa, Kanász Gábor. Ráadásul az Önkormányzat büdzséjéből érkező pénzeknek hála hosszú idő után jutott műszerfejlesztésre is (és hogy egy kis reklámot is csapjunk az intézménynek: a Vaszary.hu internetes oldalán minden lényeges dolgot megtalálnak a kórházról). Emellett az egészségügyi intézménynek nagyon jól jönnek a közösségi kezdeményezések is. Június 25-én több száz Angyali motoros gördült be a kórház udvarára, ők az intézmény sebészeti osztályának gyűjtöttek, illetve korábban a Suzuki is beszállt a Vaszary működésébe egy vadonatúj SX4 gépjárművel, emellett a Szent Albinus Civil Társaság gyűjtései révén támogatja a kórház gyermekrészlegét.

A Párbeszéd részeként szó esett az esztergomi egészségügy jövőbeni teendőiről is, így fontos lesz a kertvárosi részekben a védőnők helyzetének javítása, hiszen jelenleg egy 9 m2-es helyiségben működik a szolgáltatás, miközben egyre több feladattal találkoznak a hétköznapokban. Az Önkormányzat képviselői elmondták: napirenden van, hogy a városrészben létrehoznak egy közös, a kertvárosi egészségügy központjaként is funkcionáló teret, ahol a háziorvosok, illetve a védőnők irodái kapnának helyet. Másik nagy probléma a háziorvosi praxisok megüresedése városszerte, az elkövetkező időszakban ezek feltöltése is óriási feladat elé állítja a várost, csakúgy, mint a sportorvosi ellátás beindítása is a városban.

(forrás)