A Nemzeti Színház előadásával kezdődik a szezon a Várszínházban
Kultúra
2016. jún. 29.

<p>Július elsején, pénteken 21 órától Tóth Auguszta önálló estjével ünnepélyesen megnyitják a Várszínház 2016-os évadát.</p>

Július 1. (péntek) 21 óra

Mezei Mária

Hoztam valamit a hegyekből

Tóth Auguszta önálló estje

Nemzeti Színház előadása

Belépő: 1500 forint

 

"Azt mondják, egy ember addig él, amíg emlékeznek rá."

Régóta és sokszor az „utamba” került Mezei Mária: vagy úgy, hogy dalait énekelhettem, vagy úgy, hogy egy könyvet kaptam róla... Ismeretlenül is megszerettem. Estemmel izgalmas kalandozásra hívom, várom Önöket. Fedezzük fel együtt - sok zenével, humorral és iróniával fűszerezve - e csodálatos Asszony, Ember, Művész életét. (Tóth Auguszta)

"Sok arcom volt, most a valódit látják, egy emberét, aki nem akar dolga-végezetlenül távozni: haza akar érni az emberek szívébe. Hogy most nem vagyok színésznő? Nem tudom. Lehet, hogy a színészet, - a valódi, – a tökéletes azonosulás, a tökéletes igazmondás. A jó színészethez elég a tökéletesen hazudni tudás képessége is: úgy tenni, mintha… Nekem azzá kellett válnom, szó szerint és valóságosan. A legvacakabb szerepért összezsugorodni, vagy megnőni saját határaimon túlra. Iszonyú szép és félelmetes volt… A nevemet i-vel írom, az y-t színigazgatók és újságírók ajándékozták a múltban. Megszoktam, mint a vörös hajam." (Mezei Mária)

 

Mezei Mária

Színésznő, Érdemes- és Kiváló művész.
(Kecskemét, 1909 – Budakeszi, 1983)

Előbb bölcsészhallgató volt, majd Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult. Sebestyén Mihály társulatának tagja volt, és néhány éves vidéki szereplés után 1935-ben a Belvárosi Színházhoz került, majd a főváros csaknem minden magánszínházában játszott. 1944 márciusától, a német megszállás alatt nem vállalt fellépést. 1946-ban szerepelt újra a Belvárosi Színházban.

Az ötvenes években méltatlanul mellőzték. Kabarékban, esztrádműsorokban lépett fel, később önálló esteken Ady megzenésített verseit adta elő. 1949 után az Operettszínházban, a Vidám Színpadon, a Madáchban játszott, majd a Petőfi Színház után 1964-1970 között a Nemzeti Színház társulatának tagja volt – egyik nagy alakítását a Warrené mesterségében nyújtotta.

A 30-as évektől a magyar filmgyártás egyik csillaga, a háború után többen között az Édes Anna, A Noszty fiú esete Tóth Marival, Mici néni két élete, Tiltott terület című filmekben játszott.

1970-ben súlyos betegsége miatt visszavonult.

 

Zenei szerkesztés és zongorán közreműködik: Szilassy Nelly

Díszlet- és jelmeztervező: Glória von Berg

Színpadra alkalmazta: Dávid Zsuzsa és Tóth Auguszta

Rendező: Dávid Zsuzsa

(forrás)