Eldőlt! Nemzeti Emlékhellyé nyilvánították a Várhegyet

Eldőlt! Nemzeti Emlékhellyé nyilvánították a Várhegyet

Az országgyűlés döntése értelmében az esztergomi Várhegy mostantól Nemzeti Emlékhely. A Dr. Erdő Péter bíboros és Romanek Etelka által megfogalmazott indítványt dr. Völner Pál terjesztette a parlament elé.

Június 13-án szavazta meg a Parlament azt a törvénymódosítást, mely az esztergomi Várhegy nemzeti emlékhellyé nyilvánításáról szól. Kövér László házelnök és Áder János köztársasági elnök aláírását követően a módosítást hamarosan a Magyar Közlönyben hirdetik ki. 

Romanek Etelka polgármester Dr. Erdő Péter bíborossal és Csorba Lászlóval, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójával közösen fogalmazták meg a levelet az illetékes parlamenti bizottság felé, hogy értékeljék Esztergom érdemeit, melynek támogatására dr. Völner Pál egy törvényjavaslatot nyújtott be az ügyben. A nemzeti emlékhelynek ajánlott Várhegyen belül három egység – a Bakócz-kápolnával bíró Bazilika, a Szent Istvántól Vitéz Jánosig történelmi emlékeket felvonultató Várpalota, valamint a Prímási Palota a benne lévő egyedi gyűjteményekkel, levéltárral, könyvtárral és a Keresztény Múzeummal – viselheti a megtisztelő címet.

Dr. Völner Pál a parlamenti szavazást követően hangsúlyozta: a nemzeti emlékhellyé nyilvánításnak a méltó rangra kerülés mellett anyagi vonzata is lehet, amikor egy-egy pályázatnál nagyobb nyomatékkal szerepelhet a Várhegy, mint más helyek.

2016. 06. 22. 22:27

Elég ciki mondjuk, hogy a törvénybe úgy került be a Keresztény Múzeum, hogy Bercsényi u 2. http://www.parlament.hu/irom40/10525/10525-0002.pdf