Szombaton vízi telefon a Dunán át
Kultúra
2016. jún. 14.

<p>Június 17-én és 18-án tizenegyedik alkalommal zendülnek fel a dallamok a Mária Valéria híd két oldaláról.</p>

Fotó: Bejó Gábor/Art Bejo

A háttér

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone performance tizenegyedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósították meg, akik egy párbeszédet kísérő zenei improvizációt hoznak létre. Idén Irena Brežná (Basel, Svájc) szövege kel át magyar, szlovák és német nyelven a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek. Irena Brežná egy olyan témát választott, amely őt nagyon régen de sokakat csak újonnan foglalkoztat: emigráció.

Az előadás a X. Párkányi Hídőr Könyvünnep keretében valósul meg szlovák és magyar könyvkiadók közreműködésével. A Hídőr-házban pódiumbeszélgetés lesz az AquaPhone szöveg témájára két emigránssal és egy hazatérttel. Előtte a látogatók betekinthetnek a 37. hídőr Renate Hahn műveibe. Este a Romane Jile együttes fog a jó hangulatról gondoskodni, a házigazdáink pedig a jó falatokról és italokról.

 

Közreműködnek

Irena Brežná

Író és publicista, szláv nyelvtudós, pszichológus és interkulturális közvetítő. 1950-ben született, 1968-ban szüleivel Svájcba emigrált. 1975-ben a Baseli Egyetemet szerzett oklevelet szláv nyelvtudományból, filozófiából és pszichológiából. „A hálátlan idegen” című regényével két rangos díjat nyert el: a Svájci irodalmi díjat és a 2015 évi szlovák Dominik Tatarka díjat. Rendszeresen ír a Sme napilapba. Két fia van és Baselben él.

Mila Haugová

Költő és műfordító. 1942-ben született Budapesten, jelenleg Pozsonyban él. Volt mezőgazdász és tanítónő. 1986-1996 között a „Romboid“ c. irodalmi folyóirat szerkesztőségi tagja. Több mint másfél tucat szlovák nyelven megjelent verseskötete mellett alkotásai angol, francia, német, orosz és lengyel fordításban is kiadásra kerültek. 2013-ban elnyerte a szlovák irodalmi élet egyik legrangosabb elismerésének számító Dominik Tatarka díjat.

Karádi Éva

Műfordító. 1946-ban született Budapesten. Filozófiát és irodalmat tanult a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1995 óta a „Lettre internationale” európai kulturális folyóirat magyar nyelvű kiadásának főszerkesztője. Sok európai illetve V4 rendezvény szervezője. Budapesten él.

Markus Eichenberger

Zenész (klarinét, szaxofon), zenetanár, zeneszerző. 1957-ben született. 1977 óta különböző alakulatokban, ill. projektekben improvizál. Koncert-, rádiós és televíziós szereplései alkalmával vált ismertté Európa-szerte. Zürichben és Menzbergben (Svájc) él.

Alfred Zimmerlin

Zeneszerző, csellóművész és zenekritikus. 1955-ben született. Zenetudományt és zenenéprajzot végzett a Zürichi Egyetemen. Improvizációt tanít a Baseli Zenei Főiskolán. Számtalan hangver­seny és rádiófelvétel szerzője, ill. szereplője volt Európában és az USA-ban. Usterben (Svájc) él.

Romane Jile

2000-ben Csatán alakult – autentikus cigány népzenét játszó – folkegyüttes. Vezetőjük Babindák István. Több hazai és külföldi folklórfesztiválon szerepeltek sikerrel. 2002-ben elnyerték a Szlovák Rádió folklórversenyének fődíját.

 

Műsor

Párkány, 2016. június 18 (szombat), 14:00 – 22:00

14:00 – 15:00

Térzene a platánok alatt – Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara (Budapest)

Sétálóutca

14:00 – 17:30

X. Párkányi Hídőr Könyvünnep

A könyvasztaloknál:

Albert Marenčin PT Kiadó (Pozsony)

Orbán GyörgyRáday Könyvesház (Budapest)

Hídőr-ház, Vámház köz 2.

15:30 – 16:00

Betekintés a 37. hídőr Renate Hahn Párkányban készült alkotásaiba

Hídőr-ház, Vámház köz 2.

14:30 – 15:45

Panelbeszélgetés az emigrációról

A társalgás résztvevői:

Irena Brežná (Basel, Svájc)

Mila Haugová (Pozsony)

Frühauf Károly (Baden, Svájc)

18:00 – 19:00

„Beszélgetés az emigrációról” AquaPhone performance

  • Szöveg: Irena Brežná
  • Fordítás: Irena Brežná (szlovák), Karádi Éva (magyar)
  • Zene: Markus Eichenberger (klarinét), Alfred Zimmerlin (cselló)
  • Szövegmondók: Uzsák Éva, Frühauf Károly
  • Hang: Roman Laščiak, Pavol Prockl
  • Szervezés: Himmler György

A Mária Valéria híd közvetlen szomszédságában, a Duna mindkét partján. A performance a hídról is követhető. Bármilyen időjárási viszonyok mellett megvalósul.

19:00 – 20:00

Meleg bográcsétel, környékbeli italok

Hídőr-ház, Vámház köz 2.

20:00 – 21:00

Cigányszerelem –a Romane Jile együtteskoncertje

Hídőr-ház, Vámház köz 2.

 

Hangolás pénteken, június 17-én

15:00 – 17:00

„Creative writing“ Mila Haugová-val fiatalok számára (szlovákul és magyarul)

Városi művelődési központ

17:30 – 18:30

Olvasás a „A hálátlan idegen“ című könyvéből és társalgás Irena Brežná-val (szlovákul)

Városi művelődési központ

(forrás)