Megáldották a Vándor József tiszteletére készült üvegablakot
Egyház
2016. jún. 6.

<p style="text-align: justify;">A dorogi születésű kubai szalézi misszionárius, Vándor (Wech) József pappá szentelésének 80. évfordulóját ünnepelték a hívek a Szent Borbála templomban június 4-én.</p>

A szentmisét dr. Erdő Péter bíboros prímás érsek celebrálta. A szentbeszéd végén elmondta: „keresztény hitünk lényege: az örök életre szóló hivatás, amelyet Istentől kapunk. Ez az az örömhír, aminek a hirdetésére az apostolok elindultak, hogy mindenkinek elmondják, egészen a föld végső határáig. Ennek az örömhírnek a továbbadását vállalták a misszionáriusok is, akik távoli országokban, távoli népek körében önzetlenül álltak be a lelkek üdvösségének szolgálatába.

Ezért emlékezünk hálával és tisztelettel azokra a magyar misszionáriusokra, köztük Vándor József szalézi szerzetesre, akik úgy tudták átadni ezt a krisztusi szeretetet, hogy eltörölhetetlen emléket hagytak a körülöttük élő emberek szívében. Példájuk is indítson arra, hogy átéljük Krisztus evangéliumának örömét és nagylelkűen megosszuk a körülöttünk élő világgal. A szentmisén részt vett többek között a kubai nagykövet, Julio César Cancio Ferrer és dr. Völner Pál államtitkár is.

 

A mise után dr. Tittmann János polgármester Vándor József életét idézte meg. Az ünnepi megemlékezésen szólt. P. Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök és Pierluigi Cameroni vatikáni posztulátor is. Bejelentette: döntés született arról a Vatikánban, hogy tiszteletreméltóvá avassák Vándor Józsefet, amely újabb mérföldkő a boldoggá avatáshoz.

Dr. Erdő Péter a szentmise végén megáldotta a Vándor (Wech) Józsefet és szalézi jelképeket ábrázoló üvegablakot. Kiss-Maly László címzetes esperes, a Szent Borbála templom plébánosa virágcsokorral köszönte meg Tóth Erzsébet művésznőnek, az üvegablak készítőjének csodálatraméltó munkáját, majd áldomásra hívta a megjelenteket a művelődési ház konferenciatermébe.

 

//Dorog.hu

//kép: Dorog.hu és Szaléziak.hu

(forrás)