Gombamód szaporodnak az esztergomi sportklubok, hogyan bírja ezt támogatással Esztergom?
Sport
2016. jún. 3.

<p><span class="im">Esztergom elkötelezett a diák- és az utánpótlás sport támogatása mellett. A tavaly elindult pályázati rendszer idén is folytatódik. A pénzek kifizetése viszont kicsit csúszik, mivel egyre több klub pályázik az Önkormányzatnál. Erős Gábort kérdeztük.<br /></span></p>

Életkép az ifjú vízilabdások edzéséről, a REVSE háza tájáról

Fotó: Rendes Esztergomi Vízilabda Sport Egyesület/Facebook

A Szeretgom szerkesztősége lassan tényleg egyfajta népi nagykövetség lesz Esztergomban. Az Önkormányzat helyett minket keresnek először az emberek, hogy képviseljük őket a városvezetés előtt. Ha minden így folytatódik tovább, lassan fogadóórát tartunk majd. Legutóbb egy olyan kérés érkezett hozzánk, hogy kérdezzünk rá, mikor kapják meg a támogatást a városi sportegyesületek. Erős Gábort, a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnökét kérdeztük.

Hány szervezetet, egyesületet támogat idén az Önkormányzat?

A tavalyi évhez képest jóval több egyesület pályázott idén sporttámogatásra. Míg 2015-ben 28, 2016-ban már 39 klub jut majd hozzá a működési és utánpótlási támogatáshoz. És ezt jelen időben mondhatom, hiszen aki benyújtotta hozzánk a kérelmét, az biztosan kap az erre a célra elkülönített pénzekből.

Örömteli hír, hogy ilyen magara szökött a pályázók száma. A városban látszódik egyfajta forradalmi egyesületalapítási láz is, hiszen rengeteg új klubot gründoltak az elmúlt években. Példaként említhetem az REVSE-t (Rendes Esztergomi Vízilabda Sportegyesület), az Esztergomi Asztalitenisz Egyesületet vagy az Esztergomi Atlétikai Klubot is.

Idén két részletben fizetjük ki a támogatást azoknak a kluboknak, akik igényelték azt. Ugyan korábban május 31-re ígértük az első kifizetést, a szerződések aláírása miatt viszont pár hetet csúszni fogunk. Ezért én vállalom a felelősséget, és elnézést kérek az érintettektől. De a rengeteg jelentkező miatt jóval több papírmunkába ütköztünk (több mint 80 szerzödést kell ezzel kapcsolatosan elkészíteni).

Szóval megnyugodhatnak a klubok, hamarosan megkapják a megítélt támogatást.

Természetesen, amint mindegyik sportvezető személyesen aláírja a szerződést. De hangsúlyoznom kell, hogy ez csak egy támogatás, a kluboknak önálló bevételre és támogatókra is támaszkodniuk kell(ene), hogy fenntartsák magukat. Egyesek viszont másként értelmezik ezt a juttatást, és csakis erre alapozzák az egyesületük pénzügyi helyzetét. Egyenesen elvárják, hogy fizessünk. Ez viszont nem jó felfogás. Az Önkormányzat nem eltartja az egyesületeket, hanem segíti, támogatja őket. Hosszú évekig a városvezetés nem segítette a klubokat, de arra is volt példa, hogy nem mindenki kapott  támogatást. Most viszont arra törekszünk, mint mondtam már korábban is, hogy lehetőleg  mindenki kapjon támogatást, aki a rendeletben foglaltaknak megfelel.

A sporttámogatásból hova kerül még?

Országos rendezvényeket is felkaroltunk, támogatunk,így többek között a Kínok Kínja országúti kerékpáros versenyt vagy a kick-boxosok kick-light és light-contact kategóriáinak országos döntőit is csakúgy, mint a kempo magyar bajnoki döntőt, amelyet szintén Esztergomban rendeztek meg az idén. Július 3-án 1400 versenyzővel ismét városunkba érkezik a Duna Maraton nemzetközi mezőnye, illetve a Rugby 7-es EB döntőt is nálunk rendezik majd. Azt meg hosszas lenne még felsorolni, hogy hány egyébb sportág versenyei jönnek még városunkba. A fentiekből is látszik, hogy az Önkormányzat  elkötelezett a sport támogatása mellett, és azon vagyunk, hogy évről évre minél több jusson a kluboknak, és lehetőleg minél több esemény legyen városunkban.

(forrás)