Helyi termékek vására Esztergomban: Bemutatkozik a nagybörzsönyi Kézműves Sajtosház
Gazdaság
2016. jún. 2.

<p>Esztergomban öt éve működik a <a href="http://kiskosarbolt.hu/">Kiskosár Bevásárló Közösség</a>, ahol a vásárlók a környékbeli termelőktől szerzik be az élelmiszereket. Új sorozatunk keretében megismerkedhetnek a termelőkkel és betekintést nyerhetnek a gazdálkodás fortélyaiba is. A Kiskosárral most Puzsár Cecília birtokára utazhatnak, ahol megismerkedhetnek a nagybörzsönyi Kézműves Sajtosház ínyenc termékeivel. Ma 17.30-tól Kiskosár bevásárlást tartanak a Belvárosi Plébánia kertjében, ahol többek között a Sajtosház remekműveit is megkóstolhatják.</p>

A tehén is, a gazda is, a vásárló és a közösség! Puzsár Cecília 2015-óta tagja az esztergomi Kiskosár Bevásárló Közösségnek, Budapestről költözött Nagybörzsönybe maga mögött hagyva a várost, az irodai munkát. Most már 7 tehene van, nemrég tavat ástak nekik, hogy legyen dagonyázó helyük. Azt mondja, sokkal keményebb munka a tehenek tartása és a sajtkészítés, mint a múltbéli foglalkozása volt, de semmi pénzért nem menne vissza! A nagybörzsönyi Kézműves Sajtosházban ínyenc termékek készülnek tehéntejből: kínálatukban megtalálható a füstölt parenyica, korbácska és grillsajt is. Alkalmanként sajtkészítést is tanít az érdeklődőknek. Termékei megtalálhatók a Kiskosár Bevásárló Közösségben.

A tehenek a falu szép dombján legelnek, reggelente kihajtják őket és ott töltik az egész napot, hűsölni az árnyas fák közé vonulnak. Ha az Árpád-kori templomtól felnéz az ember a szemközti vonulatra, az apró barnás pöttyök ők lesznek!

Cecília minden reggel és este saját maga intézi a tehenek fejését. Hihetetlen munka és erőbefektetés, míg a vásárlók asztalára kész sajt kerülhet!

Különféle típusú és fűszerezésű sajtokat készít, a fekete ribizlistől a chilis friss sajtig széles a skála. Híres a nagybörzsönyi kék sajtja is, nehéz hozzájutni, hamar elfogy!

Csütörtökönként 17:30-19:30-ig a Kiskosár átadáson szívesen ad kóstolót sajtjaiból.

„- Amióta mi is gazdálkodunk, egyszerűen nem veszi be a gyomrunk, csak amit mi készítünk, vagy ismerős termelőtől veszünk” – mondja Cecília lelkesen.

Puzsár Cecília sajtjai elérhetők az esztergomi Kiskosár Bevásárló Közösség webshopjában. Csütörtökönként 17:30-19:30-ig a Kiskosár átadáson a Belvárosi Plébánia kertjében szívesen ad kóstolót sajtjaiból.

A fotókat készítette: Mitter Balázs/Luminoso

(forrás)