Canterburyben ért véget a Szent Tamás emlékére tartott rendezvény
Egyház
2016. máj. 30.

<p style="text-align: justify;">Szombaton a Canterbury székesegyházában,  több mint nyolc évszázaddal ezelőtti mártírhalálának helyszínén mutatták be Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéjét.</p>

A Canterburyi katedrális. Fotó: Wikipédia/ Antony McCallum

Canterbury egykori érsekének relikviáját emlékező ceremónia keretében az ősi katedrális főoltárán helyezték el.

 Az ereklye a hagyományos 2,5 kilométeres zarándokútvonalon, a város határában álló Szent Mihály-templomból érkezett szombat este több száz zarándok, köztük magyar cserkészek kíséretében.

Jelen volt a menetben és a székesegyházbeli ünnepi szertartáson Szabadhegy Péter, Magyarország londoni nagykövete, Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, valamint Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök.

Az 1170. december 29-én Canterbury katedrálisában meggyilkolt Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött relikviája vasárnapig lesz látható a székesegyházban, utána visszatér Magyarországra.

A szombati ceremónia a londoni magyar nagykövetség által szervezett egész heti nagyszabású Becket-rendezvénysorozat záróeseménye volt.

Esztergom és Canterbury a XII. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Becket Tamás és Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek egy időben folytatott tanulmányokat Párizsban, és amikor a II. Henrik angol királlyal szembeforduló Becket 1170-ben mártírhalált halt, tiszteletére prépostságot alapítottak Esztergomban. Ereklyéjét, amely feltételezhetően a XVI. században került Esztergomba, a Szent Tamás-hegyi kápolnában helyezték el.

//mti

 

(forrás)