Percről percre: szöveges közvetítés a testületi ülésről
Közélet
2016. máj. 19.

<p>9 órakor szöveges közvetítéssel jelentkezünk a Városházáról.</p>

Napirendi pontok

Pilisszentlélek elhagyhatja Esztergomot

A rendőrség éves beszámolója

12:02-Köszönjük a figyelmet!

11:55-Nyír Attila kérdései a polgármesterhez: Belvárosi Óvodát átadták-e már? Került-e többletköltségbe a felújítás? Szerződésben volt-e kikötve kötbér? Ha igen, akkor mennyi? Érvényesítette-e a város? Szerződés szerint mikor volt a befejezési határidő?

Aljegyző: május 11-én vették birtokba az óvodások, április 23-ra lett kész. Kétszer módosították, egyszer 2015. december 17-re, majd március 31-re Kötbér volt, érvényesíteni kívánja az Önkormányzat. Nyíri részben elfogadja a válaszokat, de szeretne belenézni az iratokba.

Másik kérdés: van-e munkakapcsolata Esztergomnak Bethlen Farkas, volt verőcemarosi polgármesterrel?

Aljegyző: nincs. Bánhidy is megerősíti.

11:40-Határoznak a köznevelési intézmények esetében a terembérleti díjakról is. Erős Gábor módosítója: ha olyan sportesemény van, amely a város hírnevét is öregbíti, mérlegeljük, hogy átengedjük a termet díjmentesen. Befogadják.

11:36-Kovács Géza kérelme (Sakk Club) a bérleti díjak elengedéséről. Ha az elmaradt bérleti díjakat kifizeti a Club, akkor rendezvényeire továbbra is kedvezményesen használhatja a Kőrösy Kollégiumot. Amennyiben nem fizet, nem használhatja a Kollégiumot, és az Önkormányzat intézkedik a korábbi díjak behajtásáról is.

11:30-Tetemesen csökkennek a négyzetméterárak az ipari parkban. Cél, hogy újabb cégeket hozzunk a városba. Szerencsés: módosítója, hogy az ingatlan megvásárlója két éven belül hajtsa végre a beruházást, ellenkező esetben a város visszavásárolhassa az ingatlant a vételáron. Elfogadják.

11:16-A piac költözése. Júliustól kezdődik a felújítás (Rákóczi tér és az Arany János utca között). Egy kicsit arrébb költöznek az árusok (Arany János utca és Sissay köz közötti területre). Mindent érintett árussal személyesen egyeztettek. Elhelyezés kérdése, vagy átszállítják a jelenlegi bódékat, vagy építenek újat, vagy bérelnek a szenzációs bódékból, amelyek egykor a Széchenyi téren díszelegtek. A volt Granvisus területén alakítanának ki parkolókat.

11:09-Zajvédelmi rendelet változásai, cél, hogy a közterületi rendezvények zajhatásait korlátok közé szorítsa. Vita: mikortól lépjen életbe a környezeti zaj és rezgést keltő munkák tilalma (fűnyírás) ünnep- és munkaszüneti napokon. Alberti: délelőtt nyírja le a füvet vasárnap és ünnepnapokon, aki akarja. Bánhidy: Vasárnapi munkán nincs az Isten áldása. Juhász: vannak kertváros részek is, 18 óráig lehessen füvet nyírni. Juhász módosítóját nem fogadják el. Albertijét igen, így 14 órától lép életbe a tilalom. 10-től 14-ig lehet füvet nyírni.

10:53- 2 fő védőnői állás betöltésére pályázatot írnak majd ki. Korábban helyettesítéssel oldották meg a hiányt.

10:50-Pilisszentlélek önálló neve, elhagynák Esztergomot. Szimbolikus döntés lehetne. Eck András, a körzet képviselője külön is köszöni, hogy napirendre került a kérdés. 12 igennel elfogadják.

10:47-"Helyi" alapítványok támogatása: Kisebbségekért Pro Minoritate 200 ezer forint a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megvalósítására, Tűzkerék Alapítvány a Kalifatanyán rendezendő eseményükre 500 ezer forint. Nyíri: milyen kötődése van Esztergomhoz a Pro Minoritaténak? Bánhidy: azt hiszem ez egy olyan rendezvény, amely széleskörben érinti a magyarságot, aki felvállalja a magyarságot, annak ott a helye. Külön szavaznak, Pro Minoritata kérvényére két nem (Vigh, Nyíri), a Tűzkerék kérelmére mindenki igent mond.

10:40-Helyi akciócsoport (kultúra és a közösségépítés terén tervezhetnek fejlesztéseket) létrehozása, így újabb uniós forrásokat tudunk majd lehívni.

10:29-Nyíri: azt gondolom, hogy az esztergomiak elvárnák, hogy a befizetett adóforintjaikat jó helyre tegyük, jó helyre költsük. Lenne helye a pénznek a városban az előző évek rombolásai után. Két éve nem tudtunk egy használható térképet kitenni a városban. És ez nem a pénzen múlik, látszik.

10:24- Zárszámadás 2015-re. Nyíri: Tavalyi év betervezett fejlesztéseiből 50-60%-valósult meg, rengeteg áthúzódik a következő évre. Maradt egy rakat pénzünk, ez jól látszik, de közben meg látjuk, hogy valamiért nem haladnak a dolgok. Pénz van, a megvalósítás hibádzik.

10:12- Átfogó értékelés a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról. Esztergom kiválóan ellátta a rárótt feladatokat. Elfogadják.

10:07-Nagyon fel kell kötnünk a gatyánkat, ha el akarjuk nyerni az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra. Eseti bizottságot állítunk fel az ügy előmozdítása érdekében. Tagjai: Prokopp Mária, Rezi Kató Gábor; Sasvári Viktor, Eck András és Meszes Balázs.

10:02-Ez itt a reklám helye. Ugye tudják, hogy a következő Párbeszéd Esztergomról fórum témái a közrend és a közbiztonság lesznek? Június elsején várunk mindenkit - teszi hozzá Romanek Etelka.

9:58-Lehet, hogy az elkövetkező időben nagyobb nyomás nehezedik majd az esztergomi rendőrökre is, hiszen változhat a migránsok útvonala is. Akár a híd is kedvelt migrációs országút lehet. Erre a jövőben fel fog készülni a rendőrség.

9:53-Nyíri Attila kérdezett a határmenti migránsvadászatról, a megyei rendőrkapitányság képviselője hosszan részletezi, többek között azt is megtudjuk, hogy a megyében 1700 migránst fogtak tavaly.

9:46-Erős Gábor külön is megköszöni a rendőri biztosítást a sportrendezvényeken.

9:35-Köszönik a segítséget az állampolgároknak, az Önkormányzatnak és a polgárőröknek is, akik lelkes amatőrökből profi bűnmegelőzővé váltak az évek alatt.

9:32-Amire büszkék: áruházi lopássorozat felgöngyölítése, a rendőrök végül a helyszínen csaptak le a tettesekre, illetve tavaly sikerült csapást mérniük az esztergomi kábítószer terjesztési hálózatra. Illetve az illegális migrációból kifolyólag 68 személyt fogtak el a városban (2014-ben csupán 34-et).

9:25-Rendőrség éves beszámolója napirenden. "2015 az illegális migráció éve volt" - mondja a rendőrkapitány. Csökkenő tendencia a bűncslekmények számában, javuló felderítési mutatók. Országos szinten negyedik a megye a felderítések alapján.

9:20- És tényleg komolyan vesszük a kezdeményezést! Európa Kulturális Fővárosa cím a napirenden később, Romanek Etelka nemsokára eltávozik az ülésről, Pécsett van jelenése egy, a kulturális főváros kapcsán összehívott konferencián.

9:13-Köszöntünk mindenkit! Pro Urbe-díj átadása. Példamutató munkájáért, Esztergom szellemi és lelki gyarapításáért Halmai Vilmos atya vehette át a kitüntetést. Meszes Balázs hosszasan ismereteti a paptanár érdemeit.

(forrás)