Pilisszentlélek névleg elhagyhatja Esztergomot
Kultúra
2016. máj. 17.

<p>A mindennapokban számtalan bosszúság forrása volt az Esztergom-Pilisszentlélek elnevezés, most a közösség önkormányzati támogatással visszakapná önálló nevét.</p>

Pilisszentlélek 1985. január elsejével vált Esztergom egyik városrészévé, 2006-tól Esztergom-Pilisszentlélek a hivatalos elnevezése az egykori községnek. Philipp Frigyes főépítész városjárásán felkereste a kicsiny pilisi közösséget is, a fórumon többek között elhangzott az is, hogy a településrész identitásának megőrzése érdekében szeretnék visszakapni régi nevüket.

A másik érv ennél sokkal prózaibb, ugyanis a csatlakozás révén az a különleges helyzet állt elő, hogy Esztergomban egyes utcákból hirtelen kettő lett. Kossuth utca itt is és ott is van, ebből kifolyólag pedig gyakran megesik, hogy a posta rossz helyre kézbesíti a csomagokat az Esztergom-Pilisszentlélek elnevezés miatt, ami időnként csak egy laza Esztergom-P.-re redukálódik. Így van ez a lakcímkártyákon is.

Romanek Etelka támogatja az elképzelést, mint az előterjesztésben megjegyzi: „megítélésem szerint Pilisszentlélek ezzel a szimbolikus döntéssel gazdagodhat, hiszen az önálló községalakításnak nincsenek meg a feltételei Pilisszentlélek vonatkozásában, de a régi község nevét legalább visszaadhatjuk”

A csütörtöki ülésen a testület is dönthet, hogy támogatja-e az önálló Pilisszentlélek településrész elnevezést. Ebben az esetben a képviselő-testületnek az átnevezési javaslatot – a hozzá tartozó pontos és gondos indoklással – meg kell küldenie a Földrajzinév-bizottságnak, hogy a grémium kialakíthassa szakmai álláspontját.

(forrás)