Ősrégi térképet nyomnak az Esztergomba érkezők arcába a buszvégen
Kultúra
2016. máj. 11.

<p>A turizmusról szóló fórum <a href="https://www.szeretgom.hu/content/83291-hogy-kerul-ez-az-oriasi-bazilika-egy-ilyen-apro-faluba-">slágertémája</a> lett Esztergom elavult (néhol nem is létező) turistatájékoztatási infrastruktúrája. A legtöbbünknek már fel sem tűnik, de a <span style="text-decoration: line-through;">Zalka Máté</span> Simor János utcában, a buszpályaudvaron egy valószínűleg 1980-as évekbeli térkép díszeleg.</p>

A járművek ugyanis 1965-ben költöztek át az akkori Zalka Máté utcába, előtte a Lőrinc utcában volt a végállomás. Elvileg 2019-ben még délebbre kerülnek majd a buszok, hiszen átadják az új intermodális csomópontot.

Aki csak betoppan hozzánk, azt sem fogja tudni, hogy van élményfürdőnk. Még a 2000-es évek közepén készült térképeken is csak úgy tüntetik fel, mintha 10 éve folyamatosan építenénk. A történelem fricskája, hogy tényleg így van. Bár a térkép készítője valószínűleg nem így gondolta. Mindenesetre legalább egy új tábla már van a városban, amelyen úgy szerepel, hogy elkészült.

A buszpályaudvaron felcsavarozott térkép szerint két mozink van, Hurka Csárdánk, Rió Kávészalonunk a Központi Kávéház (Szamos!) helyett. De a térkép alapján arra sem fog gondolni, hogy át tud menni Párkányba.

Nem ez az egyetlen retro eleme az esztergomi tájékoztatási rendszernek. Itt vannak például az utcanévtáblák, a város egyes pontjain akár a száz évvel korábbi elnevezéssel találkozhatunk.

Önök szerint mi legyen a megoldás?
Muzeális darab, hagyjuk ott, zárjuk vitrinbe, és írjuk oda, hogy 1965-ös változat.
Le kellene csavarozni, ennyi. Ne bohóckodjunk már.
Ha ennyire makacsul tartja magát ez a térkép, akkor inkább alkalmazkodjunk hozzá mi.
Tök mindegy, úgysem innen informálódik a turista. Majd a telefonjába bepötyögi, ha akar valamit.
Ez a tábla Esztergom fejlődésének szimbóluma.
Quiz Maker
 
(forrás)