Kerékpáros fejlesztési elképzelések az Ister–Granum Régióban
Gazdaság
2016. máj. 6.

<p>Április 29-én a Szent Adalbert Központba került megrendezésre az Ister-Granum EGTC által, Esztergom és Párkány régióját érintő kerékpáros fejlesztéseket bemutató konferenciára.</p>

Bánhidy László – Esztergom Város alpolgármestere – köszöntője után Berencsi Miklós, a Közlekedési Koordinációs Központ főmérnöke tartott rövid előadást a kerékpározás összközlekedésben betöltött szerepéről.

Peter Klučka, nemzeti kerékpáros koordinátor mutatta be Szlovákia kerékpáros elképzeléseit. Klučka úr személyes elkötelezettségét mutatja, hogy minden meghívásra kerékpárral érkezik. Pénteken Pozsonyból vonattal érkezett Párkányba, ahonnan kerékpárjával a hídon átgurulva jött a konferencia helyszínére.

Berencsi Miklós magyarországi fejlesztési feladatokat ismertető előadása után egymáshoz is kapcsolódó, megvalósult beruházásokat ismerhettek meg a résztvevők. Bara Zoltán a Pons Danubbii EGTC igazgatója a szervezetük segítségével megvalósult fejlesztéseket mutatta be a hallgatóságnak. Az EGTC területén csaknem 60 kilométernyi kerékpárút épült az elmúlt időszakban. Kerékpárút köti össze Komáromot – Gútát, Karvát – Komáromot. Némethy Lóránt - Tata képviseletében - a Tatabánya – Vértesszőlős - Tata közt, az Általér mentén futó kerékpárút építésének folyamatát, nehézségeit ismertette.

Nagy Péter – az Ister - Granum igazgatója – a Kerékpáros paradicsom című elképzelést mutatta be. Megépítésre kerülne a Karva – Párkány, Helemba – Szob, és az Esztergom – Esztergom-kertváros közti szakaszok. A régió területén kitáblázásra, kijelölésre kerülnének azon nyomvonalak, amelyek a településközti kerékpáros eléréseket segítenék. Informatikai fejlesztést is terveznek, a térség hálózat kiépítése kapcsán. A Happy Bike készítette Esztergom város kerékpáros hálózati tervének a koncepcióját, amelyről Lorschy András beszélt a hallgatóságnak.

SacraVelo szlovák–magyar kerékpáros zarándokút hálózat kialakítása 2009-re nyúlik vissza. Komárom – Esztergom megye főépítésze, Pengő Julianna mutatta be azt a projekttervet, amelynek elsődleges célja a szakrális helyek, látnivalók összekötése kerékpározható utakkal, kiemelt figyelmet szentelve az öt Mária-kegyhely kerékpáros útvonalon történő megközelítésének a megteremtésével.

A nap utolsó előadója Ribiánszky Gergely, a Pilisi Parkerdő munkatársa, a napokban átadott erdei kerékpárút hálózatot mutatta be a résztvevőknek. Kilenc „Parkolj és Bringázz” (P+B) pont, 28 ajánlott túraútvonal, 600 km „tekerési lehetőség” került kialakításra. A fejlesztés eredményeként létrejött a pilisbike.hu oldal is, amelyen minden információ az érdeklődők rendelkezésére áll.

 

Ister-Granum EGTC

(forrás)