9. Szakma Sztár Fesztivál: A Montágh iskola tanulója országos második lett az asztalos tanulók versenyében
Gazdaság
2016. ápr. 21.

<p style="text-align: left;">A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara április 18-ától 20-áig rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). Az országos döntő IX. Szakma Sztár Fesztivál elnevezéssel zajlott Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában. Megyénk diákjai közül többen is dobogós helyen végeztek.</p>

Parragh László, az MKIK elnöke a hétfői megnyitón bejelentette, hogy két év múlva Budapesten rendezik a Szakma Sztár európai versenyét, az EuroSkills versenyt.

Parragh László ismertette, hogy idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek, erre 451 versenyzőt hívtak meg. Az idei országos döntőben 12 határon túli fiatal is indult, 9 szakképesítésben, akik a Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek.

Dr. Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, a Szakma Sztár Fesztiválon látottak, tapasztaltak igazolták a szlogent, miszerint egy jó szakma felér egy diplomával.

Az elnök hozzátette, a résztvevők és az érdeklődők számát tekintve egyaránt rekordok dőltek meg. Különösen fontos 2016-ban, amikor a kisebb és nagyobb vállalkozásoknak egyaránt nagy szüksége van az utánpótlásra, a jó szakemberekre. A versenyre több cég is jelentős pénz- és tárgyjutalmat ajánlott fel.

A három nap alatt mintegy 15 000 látogató érkezett a fesztiválra, ahol 110 iskolából 214 diák mutatta be tudását. A megyei kamarák 200 busszal 9000 diáknak tették lehetővé, hogy érdeklődőként megnézhessék a 40 szakma ifjú sztárjait illetve részt vegyenek a különféle kísérőprogramokon.

Megyénkből kilenc diák jutott az országos döntőbe, ahol öten dobogós helyen végeztek. Vendéglátás-szervező, vendéglős kategóriában II. Juhász Hajnalka, III. Venczel Tímea, mindketten a tatabányai Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola tanulói. Felkészítő tanáruk Kovács Gábor. Kőművesek: II. Pintér Tamás (Tatabányai Szakképzési Centrum Fellner Jakab Szakképző Iskolája, felkészítő tanára Fejes László).

Asztalosipari szerelő: II. Jónás Krisztián (Esztergom, Montágh Imre EGYMI Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola, felkészítő tanár: Alekszandrov Aleszandr). Elektronikai technikus: II. Vági Richárd (Tatabányai Szakképzési Centrum Műszaki Szakközépiskola (az egykori Péch Antal), felkészítő tanár: Mozsolics András). Ők a versenyzők 84 százalékával együtt felmentést kaptak szakmájuk záróvizsgái alól.

A megyei kamara egykori elnöke, Juhász József Arany Kőműves Kanál Díjat alapított 2008-ban. Az idén a kőművesek versenyén legjobban szereplőnek az arany kanalat Rabi József, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kézműves alelnöke, az ezüst kanalat Bihall Tamás oktatásért felelős alelnök, a bronz kanalat pedig Dr. Szerencsés László adta át.

(forrás)