Percről percre: szöveges közvetítés a testületi ülésről
Közélet
2016. ápr. 21.

<p>9 órától jelentkezünk a Városházáról.</p>

 

10:52-57. Tavaszi Dalosünnep a Dobóban, az ingyenes aula- és terembérlésről döntenek. Köszönjük a figyelmet!

10:50-Bogáncs Kutyamenhely támogatása, új futtatókat építenének. Elfogadják. Euróhíd Alapítvány Pázmány Péter utca 6. szám alatti ingatlan bérleti kérelme, még egy évig megkapják. A közeljövőben valószínűleg fel kell majd újítani az épületet. Május 29-én gyermeknapot tartanának az esztergomi rutin pályán, a szervező megkapja ingyenes használatra. Elvi döntés az esztergom-kertvárosi lőtér értékesítéséről. Nyíri magánvéleménye: stratégiai jelentőségű ingatlan, jobb lenne, ha a városé maradna. Elfogadják végül az értékesítési koncepciót.

10:41-Babits iskola nagyszabású ünnepre készül, hiszen idén van Babits halálának 75 éves évfordulója. Támogatást szeretnének, illetve az Apor Vilmos Cserkészcsapat is támogatásra nyújtott be kérelmet. Elfogadják. A Babits 150 ezer, az Apor pedig 50 ezer forint támogatást kap.

10:36-Elvi hozzájárulás iskola nevének megváltoztatására, a generális váltaná a szentet, Bottyán lenne Szent Imréből. Ez egy elvi döntés, csak jövőre valósulhat meg. A bizottságok is üdvözlik a kezdeményezést. Szerencsés Gergely: ez a Szent István Gimnázium történetének utolsó fejezete, amelyet földbe döngöltek, megaláztak korábban. Nem lehet már visszahozni, de javaslom, hogy gondolkodjunk, milyen gesztust lehetne tenni a Szent István Gimnázium irányába. Romanek: szentistvános szülőként már másfél éve ezen gondolkodunk mi is. Nem egyszerű visszaforgatni az idő kerekét. Szerencsés Gergely felvenné a kapcsolatot a régi istvánosokkal. Végül a névváltoztatási kérelmet elfogadják, jövőre újra lesz Bottyán iskolánk.

10:26-Palatinus-tó felújítása első körben. Pályáznánk. És itt van a beépítési tanulmányterv is, amelyben még egy híd is átível a víz felett. Elfogadják, pályázunk tehát támogatásra.

10:21-2016-os közbeszerzési terv elfogadása (pl. felújítják a csúszdákat a Palán, illetve a szökőkutakat is a Széchenyi téren, aztán épülnek új műfüves focipályák is majd a városban).

10:15-Költségvetés módosítása, a felújítások közepette kiderült, hogy nem mindig elég a betervezett pénz. Faltól falig elv értelmében is nőnek a költségek (út mellett felújítjuk a járdát is). Az ipari park kamionparkolójára, illetve a Pöttyös tér felújítására szánt összegekből szeretnének lecsippenteni az út-, utca- és járdafelújítások javára. A Városfejlesztési B. nem támogatja, hogy a kamionparkolóból lecsippentsenek, Bánhidy László pedig a Pöttyös tér költségeiből nem szeretné, ha elvennének, vagy legalábbis szeretné, ha történne valami változás a téren, amely köztudottan balesetveszélyes. Szerencsés: a töredezett burkolat eltűnik, új utcaborkolatokat is kihelyeznek majd. Viszont a nagyobb beruházásra, a tér teljes átszabásra csak később kerül sor. Hiszen most döntöttünk a belváros revitalizációjáról, ehhez kell majd passzolnia a tér felújításának is. Egy hónapon belül megtörténnek a hangulatjavító intézkedések - tette hozzá Pacz János.

10:04-Közösségi tér a Bajnok utcában. Romanek: ez a kezdeményezés példaértékű lehet a többi városrész számára is. Elfogadják.

10:00-Vigh László: átnéztem a tanulmányt, Tatával vetettem össze az esztergomit. Ott sokkal többen használják a buszközlekedést, miközben a lakosság hasonló méretű. KNYKK: 8 busz jár a tóvárosban, Esztergomban visszafejlődött, a Suzuki, a Tesco is megoldja a buszt. Nagyon nehéz újra beindítani a közlekedést. A remény mindenesetre megvan.

9:57-KNYKK, esztergomi buszközlekedés, éves beszámoló. Javasolják, hogy folytassuk a fejlesztést, a megállók korszerűsítését, szépítését. Jó úton halad az együttműködés, az önkormányzati hozzájárulásoknak hála, a vállalat  nyereséget is realizált.

9:54-Helyi építeszeti örökség védelméről szóló rendelet módosítása. A helyi védelem alatt álló épületek esetében szakbizottsági szintre kerülne a bontás engedélyezése vagy tilalma.

9:49-Döntenek. Az Árok utcában, a volt Labor MIM gyár területén lesz a sportcsarnok.

9:48-Erős Gábor: a multifunkcionális sportcsarnok mellett vagyok, de például a vívóknak van már egy jó kis helyük a városban, ezt esetleg lehetne bővíteni is. Uszodánál is figyelembe vehetnénk, hogy talán bővíthetnénk a Szent István Strandfürdőt. Romanek: hangsúlyozom, hogy most a helyszínről döntünk, a kialakítást tekintve majd számolnunk kell azzal is, hogy milyen pályázatokon tudunk indulni.

9:45-Nyíri: jobban meg kellene fontolnunk, hogy mibe fektetünk pénzt, hogy a későbbiekben mennyibe kerülne a fenntartása. Talán olcsóbb lenne a régi felújítása, esetleg azon a helyszínen új építése a megfelelő léptékkel.

9:42-Philipp Frigyes: a volt Labor MIM gyár területe. A Kis-Duna sétány egyfajta kihúzása, kitágítja a történelmi belvárost. A Prímás-sziget a város tüdeje, nem építkeznék ide. Miért pont vívócsarnok? Azt kell megvizsgálni, hogy melyik az a sportág, amelyre akár egy akadémiát is lehetne alapítani a városban. Akár az oktatásba is be lehetne vonni. A sportnak amúgy is komoly gyökerei vannak Esztergomban. Közben foglalkozunk a régi sportcsarnok épületével is, hogy a jövőben hogyan lehetne hasznosítani. Romanek: ez egy elgondolás, a vívócsarnok ötlete nincs köbe vésve.

9:34-Nyíri: kell-e Esztergomnak ekkora létesítmény (3 az 1-ben: uszoda, vívócsarnok, sportcsarnok? Ez már a sokadik uszodánk lenne. Én a szigeti elképzeléseket támogatnám. Romanek: jelenleg Esztergomnak nincs olyan közösségi tere, haol több száz ember egyszerre élvezhetne akár egy koncertet is. 2008-ban már voltak hasonló tervek egy sport- és rendezvénycsarnokra. Már korábban is igény volt erre. A szigeten csak a szabad zöld felület rovására épülhetne meg.

9:31-Esztergom jövőbeni sportcsarnoka. Na, hol lesz? A, B, esetleg C? IDE kattintva megtekinthetik a lehetséges helyszíeneket is.

9:26-Közben mutatjuk a belváros megújulásának struktúra tervét, a ütemtervet pedig a délután folyamán kibontjuk külön cikkben is. Philipp Frigyes: ez egy kiindulópont a jövőre vonatkozóan. Rögzít néhány olyan irányt, amely mentén tovább tudunk lépni. Szavaznak, egyhangúlag elfogadják az előterjesztést.

9:23: Nyíri: főépítész úr jó benyomást tett Esztergomra, végre kimondott olyan dolgokat, amik eddig tabuk voltak. Az ütemezés kiindulásnak jó, ezen majd még finomítsunk azért. Romanek: egy nagy út elején vagyunk, ha konkrét terveink vannak, azt természetesen rögtön a városi közönség elé tárjuk. A megvalósulás fedezet kérdése is persze, függ majd attól is, hogy milyen pályázatokon tudunk indulni.

9:17-Városok városa program (ez lesz Esztergom pár évtized múlva). A belváros revitalizációjáról döntenek. Philipp Frigyes: az életre helyezzük a hangsúlyt az új tervekben. Az élhető Esztergom kerül előtérbe az elképzelésekben, amely a helybenlakóknak nyújt örömet. Most csak a belvárosról döntünk, később folytatódik a munka, megyünk tovább a többi városrészre is.  Nyíri: jó lett volna egy kivetítő, hogy lássuk a térképet is, hogy mely területekre terjedne ki a revitalizáció.

9:08-Dokumentumfilm készül az 1956-os esztergomi eseményekről. Ma választották volna ki a győztes pályázatot, elhalasztották.

9:04-Üdvözöljük olvasóinkat, kezdünk. 2 képviselő hiányzik: Juhász István és Sasvári Viktor.

(forrás)