Többfunkciós közösségi tér a Szent Tamás-hegy oldalában
Gazdaság
2016. ápr. 20.

<p>Pihenő- és játszóparkot alakíthatnak ki a Bajnok utcában. A Szenttamás Barátai Egyesület állt az elképzelés élére, már a tervek is készen vannak. Csupán az Önkormányzat támogatását kell megszerezniük, és hamarosan indulhat is az építkezés.</p>

A Szenttamás Barátai Egyesület a Szent Tamás-hegy, Bajnok és a Könyök utcák találkozásánál fekvő ingatlanra közösségi tér kialakítását tervezi, mely részben a meglévő zöldfelület rendbetételével, tereprendezéssel, illetve közösségi pontok (pihenő, játszóeszköz stb.) elhelyezésével történne. Az egyesület saját költségén már elő is készíttette a közterület alakítási tervet a Kert-vonal Tervező Bt.-vel, a városi Építészet-műszaki Tervtanács a dokumentációt engedélyezésre ajánlotta. Most az Önkormányzaton a sor, hogy zöld utat adjon a köztéralakításnak.

Mégis hogyan nézne ki?

A hegy oldalába telepítendő köztér két, funkcionálisan is elkülönülő részből állna, a terület gyepesített lenne, és a meredek lejtőre a déli tájolást jól tűrő növényekből vegetációs paplan kerülne. A területet amúgy rendszeresen használják a szenttamásiak, illetve a folyamatos karbantartásra is gondot fordítanak a hegyiek. Az ötlet és az igény tehát nem új keletű, hogy állandó pihenő- és játszóparkot alakítsanak ki a Szenttamáson.

A felső rész lehet a szülőké, itt kaphat helyet a pihenő rész, ahol köríves műkő pad kiülőt helyeznénekk el, mely a terep megtámasztását is szolgálná. Ide kerülne egy műkő asztal és egy tűzrakó is a társasági összejövetelek kedvéért. Alul játszóterület lenne. A támfal egyben mászófalként is funkcionálna, illetve elhelyeznének egy többfunkciós játszóeszközt is, körülötte természetesen ütéscsillapító burkolattal. A lejtő alján lévő vízelvezető árok pedig leemelhető faburkolattal látnák el, mely így a tisztíthatóságot, a karbantartást, illetve a balesetveszély elhárítását is szolgálná.

Alvéget és felvéget gerenda lépcsősor kötné össze. Rendezvények és programok alkalmával pedig árnyékolókat is felszerelne a Szenttamás Barátai Egyesület.

Az esztergomi építészek egyöntetűen támogatták az elképzelést. Besey László a terület történetéről szólva megjegyezte, hogy Bajnok utcában kétszer is földcsuszamlás okozott nagyobb károkat, így érdemes lenne a jövőbeli játszótér burkolat vízelvezetésének műszaki megoldását a kiviteli tervben is megadni. Jaksics András pedig azt emelte ki, hogy a támfalakat célszerűbb lenne növénnyel védeni a korlát helyett.

A csütörtöki ülésen dönthetnek a tervek sorsáról a képviselők.

(forrás)