Krimibe illő maffiafogó a Prímás-szigeten, autós kordon a Táncsics úton
Helytörténet
2016. ápr. 12.

<p>Egy 1991-es történet részleteit elevenítjük fel a Szeretgomon. Összehangolt rendőri akció zajlott a szigeten, a behajtást korlátozták, a taxisok kordonja volt a második vonal. A zsarolókat végül a <a href="http://moly.hu/konyvek/tonhauser-laszlo-nem-kerek-bocsanatot">csúcszsaru</a>, Tonhauser László segítségével sikerült elfogni.<i> </i></p>

Fotó: Esztergom és Vidéke, 1991. február 8.


 

1991-ben Esztergom újra a bulvárvilág érdeklődésének középpontjába került, ugyanis maffiózok tették be a lábukat a Prímás-szigetre. Az alvilág lecsapott az akkor még csonka híd királyváros hídfőjénél, a rendőrség viszont nem habozott sokáig, végül összehangolt akció révén sikerült elfogni a bűnözőket. A magyar gengszterkorszak sűrűjében kicsit Esztergom is ízelítőt kaphatott az izmosodó maffia módszereiből.

Az Esztergom és Vidéke tudósítása szerint maga Tonhauser László rendőr alezredes, az Országos Rendőr Főkapitányság nemzetközi- és kábítószer bűnözés elleni szervezetének vezető-helyettese is elismerte a rendőri erők profi munkáját.

Mi történt 1991 januárjában a Prímás-szigeten, a csonkahíd felhajtójánál lévő kis bárban?

Január 24-én a rendőrség névtelen telefonhívást kapott, miszerint a hídfőnél üzemelő koktélbár személyzetét és „fegyveres” különítmény lepte meg, a váratlan vendégek védelmi pénzt követeltek tőlűk. Később a bár tulajdonosa elmondta, hogy egy 20-30 fős brigád husángokkal, botokkal berohant a vendéglátóegységbe és bezáratta azt. A megelőző napokban már voltak jelei a támadásnak, de a tulajdonos nem vette komolyan a fenyegetést.

A következő látogatásra viszont már a rendőrséget is felkészítették. Így a zsarolók csapdába futottak.

A hatóságok először csak kamerákkal figyelték az eseményeket, ahogy megérkezett a maffia előörse, majd sorban érkeztek a luxuskocsik a bár bejáratához. Az ajtó alé álltak, és bekapcsolták a járművek reflektorait is. A rendőrség közben előkészítette az akciót, így lezárták a szigetről kivezető utat, biztosítékként pedig bevonták a taxisokat is, akik második kordonként terpeszkedtek az úttesten. Emellett az akcióban részt vett a határőrség, a tűzoltóság, és a Volán is.

A rendőrők egy szemvillanás alatt „szinte a földből bújtak elő”, lefegyverezték a negyven zsarolót, majd az Esztergom Szálló előtti téren vonták őket össze. Később buszokkal szállították tovább a tetteseket. Az igazoltatás sem ment könnyen, többen hamis iratokkal rendelkeztek, néhányan pedig szír és román útlevelekkel próbálták bizonygatni személyazonosságukat. Mint utóbb kiderült, a bűnbanda tagjai nem esztergomiak voltak, csak átruccantak, hogy védelmi pénzt hajtsanak be az esztergomiaktól.

(forrás)