Új-Zélandról és Norvégiából is érkeznek versenyzők Esztergom történetének legnagyobb nemzetközi sakkversenyére
Sport
2016. ápr. 5.

<p>7 ország, több mint 100 versenyzője. Hamarosan nemzetközi sakkmesterek és fiatal titánok népesítik be rövid időre Esztergomot. Április 8-án rajtol ugyanis a III. FIDE Open nemzetközi sakkverseny a Kőrösy Kollégiumban. Közben pedig fekete felhők gyülekeznek az esztergomi sakkélet felett.</p>


Április 8-10. között rendezik a III. FIDE Open nemzetközi sakkversenyt Esztergomban. Eddig 8 ország több, mint 90 versenyzője jelezte, hogy a „Bazilika árnyékában” A és B csoportban asztalhoz ülnek.

Lengyel testvérvárosunkból, Gnieznoból már csütörtökön megérkezik a sakkozói küldöttség, a szomszédos országokon kívül érkeznek versenyzők Norvégiából és Új-Zélandról is. Megeshet, hogy a Kőrösy László kollégium nagyterme (Szent István tér 6.) kicsinek bizonyul majd. Kovács Gézáék számításai szerint maximum 102 embert tudnak leültetni, és még mindig érkezhetnek a nevezések. Az érdeklődés is azt bizonyítja, hogy az Esztergomi Sakk Club jó úton jár, Esztergom pedig nem csak a magyar sakkozás fellegvára, de nemzetközileg is elismert verselyhelyszín lehet.

A következő bajnokságban az NB II-t megcélzó utánpótlás-nevelő klubnak jelenleg 31 ifjúsági játékosa van, akikre biztosan lehet számítani (a játékosok névsora).

Csütörtökön 18 órától a Kőrösy László Kollégiumban schnell versenyt rendeznek, a megmérettetésen bárki indulhat, versenyengedélyre sincs szükség. A 9 fordulós svájci rendszerű gyors partisorozat bevezetője a pénteken kezdődő nagy versenynek. Pénteken háromnegyed 5-től indulnak meg a sakkórák, 15 órától lehet regisztrálni a FIDE versenyre. Szombaton három, vasárnap pedig két fordulót rendeznek meg.

Az Esztergomi Sakk Club számításai szerint körülbelül 100 vendéget tudnak Esztergomba hozni a verseny idejére. Az eseményeket viszont beárnyékolja, hogy jelenleg is az Önkormányzat előtt parkol a teremhasználati díj elengedése iránti kérelme az ESC-nek, hiszen mikor 8-10 hónappal ezelőtt elkezdték a versenyt szervezni, akkor az 1924-ben alakult sakk club bázisa, a Szentgyörgymezői Olvasókör felújítás alatt állt, így oda nem hirdethették meg az eseményt. Ráadásul a „Bazilika érnyékában”, a Szent István téren a legalkalmasabb a verseny helyszínére. Az ESC már nem tudna komoly presztizsveszteség nélkül kitáncolni a rendezésből, ráadásul az az Önkormányzathoz tartozó épületről van szó, így a Városházán múlik, hogy átengedi-e ingyenes használatra kollégium termeit.

Az Esztergomi Sakk Club tovább járja építő útját, már a IV. FIDE Opennek is meg van az októberi dátuma, amely egyben Komárom-Esztergom megye felnőtt egyéni bajnoksága is lesz. Viszont, mint megtudtuk, sötét felhők is gyülekeznek a klub felett, veszélyben van a Teleház. Az Önkormányzattól ultimátumot kaptak az elmúlt időszakban, de ezzel csak a FIDE Open után tudnak foglalkozni. Az esztergomi szakosztályvezető szerint, ha kispostának akarják megnyitni, akkor fél óra alatt kipakolnak, de ha nincs erre sem szándék, sem postai akarat, akkor elfogadható szerződést szeretnének kötni az Önkormányzattal az épület használatára. Mivel jelenleg az ingatlan esztergomi sportoló gyerekek edzéseinek helyszíne, a kis sakkozók bázisa.

(forrás)