Esztergomi Séta: Vasútállomástól a Bástyáig

Esztergomi Séta: Vasútállomástól a Bástyáig

2016. 02. 23. 15:48

Magyarország első fővárosa, a magyar Róma, az első szent király szülővárosa, a magyar haza szent hegye. A turista épp’ nem ezekre a jelzőkre fog gondolni, amikor leszáll a vonatról és elindul, hogy felfedezze Esztergomot. Pedig a MÁV is bőszen hirdeti az esztergomi kirándulásokat. Fotóriportunkban feltérképeztük a város gyalogosforgalom szempontjából egyik legfontosabb részét, most megnézheti, hogy nyolc év alatt milyen változásokon esett át a vasútállomástól a belvárosba vezető szakasz.

"Jöjj drága vendég és láss csodát! Íme a magyar Róma így fogadja a vasúton érkezőket. Séta a vasútállomástól a Bástyáig a festői buszvég és a piac utcájának érintésével" - írta a Szeretgom őskorában a szerkesztő. A nyolc éve készült galériát IDE kattintva érhetik el. A napokban újra végigjártuk az útszakaszt.

„Igen, tele vagyunk keserűséggel és vádoló kérdéssel fölfelé: hogy mit vétett ez az Esztergom, mit vétett Szent István szülővárosa, mit vétett a magyar Róma, mit vétett ez a szegény trianoni Esztergom, amely önhibáján kivül reászakadt nyomorúságos helyzetében inkább különleges pártfogást, mint különleges mellőzést érdemelne.
Tele vagyunk keserűséggel és jogos panasszal — de csak titokban. Mert ahelyett, hogy szembekiáltanánk az igazat és komoly életkérdéseink ügyében próbálnánk egy akarattal munkálkodni, — inkább kertecskéinken kösönködünk és ibolyát szagolunk. Mintha önmagunkra alkalmaznánk a "Vakulj magyar !"-t . . .”

(Mit vétett Esztergom? In: Esztergom, 1930. május 4-i szám)

 A vasútállomás és környéke (Bem tér)


Bem tér, játszótér

Baross Gábor út


 

A Magvető-szobor nélküli tér. A műemléket még 2014. február 21-én szállították vissza a fővárosba. Az érte kapott pénzből elvileg közösségi teret kap majd a déli városrész.

Ady Endre utca


 

Járdafelújítás volt a Sugár út egy részén.

Az Ady Endre utcai játszótér hűlt helye. Ötlet c. rovatunkban felvetettük, hogy valamilyen módon ideje lenne rendezni a területet.

Nemrégiben átadott, felújított útszakasz. Máris megjelentek a kátyúk.

Buszvég és környéke


Vakolatpotyogásra figyelmeztető, mára megrongálódott tábla.

Piac utca


 

Szemetes sziget a Piac utcán.

2016. 02. 25. 10:08

 Mindkettőt a város választotta, mindkettőnek pontosan egyforma a legitimitása, valamint a joga.

Abban igazad van, hogy egy-két esettől eltekintve ( leginkább kivétel a 90-es választás) nem volt az egyéni körzeteknek méltó képviselete. Ez az évek során egyre jobban egyértelmű vált.

Én mindig a tisztás listás szavazás híve voltam országosan is, helyben is. És hogy a polgármestert a testület válassza, ahogyan ez 1990-ben is volt. Esztergomban, a maga avítt gondolkodásmódja miatt, nem is igen várható változás egy ideig. 

2016. 02. 24. 17:40

A körzetek pártdelegáltjaira gondoltam a 2002 és 2014 közötti időszakban - ők voltak választott képviselők. A kompenzációs listákról bejutó embereket sosem a város választotta, pontosabban eléggé indirekt módon... 

2016. 02. 24. 17:34

"Folyamatosan olyan embereket választott meg ez a város képviselőnek, polgármesternek, akiknek egy dolog volt fontos: letolni a torkunkon azokat a dolgokat, amikről ők azt gondolták, hogy ízleni fog nekünk."

Ezt biztosan az aktuális testületi többségre érted. Mert így általánosítva messze nem igaz. 

2016. 02. 24. 16:11

26 év alatt ennyit sikerült tenniük a város vezetőinek.

Mi történt abból a 26 milliárdos hitelből,hová lett a lóvé?

Egyrészt a 26 a svájci frank árfolyam miatt lett 26, az elköltéskor inkább 15 volt az értéke. A Kanonoksor felújításba belement 1 milliárd, az élményfürdőbe egy másik 8-10 milliárd (plusz még a Contor Bau per), a mélygarázsokba 2-3 milliárd, értelmetlen ingatlanvásárlásokban 5-6 milliárd, Hídlapba, ETV-be 1 milliárd, lehetne még sorolni (ugyanis nem csak a 26 milliárdosra duzzadt hitel volt a forrása ezeknek de a helyi adók is, amiket évről évre még a válságban is 2-3 milliárd forint értékben összedobunk).

Nyilván nem lehet mindent önkormányzati pénzből, önkormányzati feladatként megoldani. Tipikusan a közterületek karbantartását viszont abból kéne. Tipikusan szállodát meg mélygarázst és élményfürdőt meg nem abból kéne.

Folyamatosan olyan embereket választott meg ez a város képviselőnek, polgármesternek, akiknek egy dolog volt fontos: letolni a torkunkon azokat a dolgokat, amikről ők azt gondolták, hogy ízleni fog nekünk. Nekünk meg egy dolgunk volt: nyelni. A hivatalnak is csak egy dolga volt: bólogatni és a lehető legkevesebb munkával biztosítani a mindenkori hatalomnak a tele homokozót, a dömpert meg a lapátot. Az, hogy az emberek mit szerettek volna meg senkit nem érdekelt, pontosabban arra volt tartva a propagandacsapat, hogy mindenki ugyanazt akarja, amit a fényes tekintetű városvezetés kitalált.

Tegnap a Mindszentyben egy jó negyed órás beszélgetést halgattam végig egy hölgy és a főépítész között. A néni nem értette, hogy a főépítész miért nem prezentál a piac elhelyezésére három változatot, hogy azt a "nép" megnézhesse, és kiválaszthassa a neki tetszőt. Philipp Frigyes kb. háromszor mondta el egymás után, hogy ő minden egyes esztergomi véleményét hallani szeretné arról, hogy hol legyen a piac, és nem akar változatokat felvázolni. Pedig ha bárki belegondol, ez lenne a természetes: minden (kisebbségi) véleményt meghallgatni, összegyűjteni, majd többségi elv helyett szakmai alapon döntést hozni az összes opció feltárása után. Attól tartok lesz még egy pár évtized, mire ezt a felnőtt esztergomi korosztály magáévá teszi. Ezért is szomorú, hogy az átlagéletkor ezen a rendezvényen is valahol 60 körül lehetett. Mármint érted, a város jövőjéről azért nem lenne rossz, ha a 20-as korosztály is kinyilvánítaná a véleményét... Amikor ez az egész Szeretgom sztori indult még csak 27 voltam, most 37 vagyok, nem érzem magam semmilyen szempontból relevánsnak ebben a dologban.

2016. 02. 24. 15:48

26 év alatt ennyit sikerült tenniük a város vezetőinek.

Mi történt abból a 26 milliárdos hitelből,hová lett a lóvé?

Gondolom ez költői kérdés volt, mert a válasz az, hogy semmi közöd hozzá. Van még olyan választópolgár aki azt gondolná, hogy bármi köze, beleszólása lehetne a közügyekbe? közpénzek felhasználásába? 

Gábor megint fején találta a szöget, nem hogy semmi nem változott, hanem rosszabb lett. A félreértések elkerülése végett, nem szándékozom a kommunista rendszer javára írni a korábbi viszonylagos jobbat, ellenkezőleg az az istentelen köztársaság készítette elő ezt a pusztulási lejtőt.

 

2016. 02. 24. 12:28

Sándor palota?

Romos szinte minden.

26 év alatt ennyit sikerült tenniük a város vezetőinek.

Mi történt abból a 26 milliárdos hitelből,hová lett a lóvé?

2016. 02. 24. 8:39

Törölt felhasználó #43

2016. 02. 23. 16:11

Nem tudom, hogy a semmi nem változott vagy a rosszabb lett lenne a jó kifejezés.