Esztergomi Séta: Vasútállomástól a Bástyáig
Környezetünk
2016. febr. 23.

<p>Magyarország első fővárosa, a magyar Róma, az első szent király szülővárosa, a magyar haza szent hegye. A turista épp’ nem ezekre a jelzőkre fog gondolni, amikor leszáll a vonatról és elindul, hogy felfedezze Esztergomot. Pedig a MÁV is bőszen hirdeti az <a href="http://www.mavcsoport.hu/mav-start/csoportos-utazas/esztergomi-latogatas">esztergomi kirándulásokat.</a> Fotóriportunkban feltérképeztük a város gyalogosforgalom szempontjából egyik legfontosabb részét, most megnézheti, hogy nyolc év alatt milyen változásokon esett át a vasútállomástól a belvárosba vezető szakasz.</p>

"Jöjj drága vendég és láss csodát! Íme a magyar Róma így fogadja a vasúton érkezőket. Séta a vasútállomástól a Bástyáig a festői buszvég és a piac utcájának érintésével" - írta a Szeretgom őskorában a szerkesztő. A nyolc éve készült galériát IDE kattintva érhetik el. A napokban újra végigjártuk az útszakaszt.

„Igen, tele vagyunk keserűséggel és vádoló kérdéssel fölfelé: hogy mit vétett ez az Esztergom, mit vétett Szent István szülővárosa, mit vétett a magyar Róma, mit vétett ez a szegény trianoni Esztergom, amely önhibáján kivül reászakadt nyomorúságos helyzetében inkább különleges pártfogást, mint különleges mellőzést érdemelne.
Tele vagyunk keserűséggel és jogos panasszal — de csak titokban. Mert ahelyett, hogy szembekiáltanánk az igazat és komoly életkérdéseink ügyében próbálnánk egy akarattal munkálkodni, — inkább kertecskéinken kösönködünk és ibolyát szagolunk. Mintha önmagunkra alkalmaznánk a "Vakulj magyar !"-t . . .”

(Mit vétett Esztergom? In: Esztergom, 1930. május 4-i szám)

 A vasútállomás és környéke (Bem tér)


Bem tér, játszótér

Baross Gábor út


 

A Magvető-szobor nélküli tér. A műemléket még 2014. február 21-én szállították vissza a fővárosba. Az érte kapott pénzből elvileg közösségi teret kap majd a déli városrész.

Ady Endre utca


 

Járdafelújítás volt a Sugár út egy részén.

Az Ady Endre utcai játszótér hűlt helye. Ötlet c. rovatunkban felvetettük, hogy valamilyen módon ideje lenne rendezni a területet.

Nemrégiben átadott, felújított útszakasz. Máris megjelentek a kátyúk.

Buszvég és környéke


Vakolatpotyogásra figyelmeztető, mára megrongálódott tábla.

Piac utca


 

Szemetes sziget a Piac utcán.

(forrás)