Esztergomi vonal: tiszta víz a pohárba
Gazdaság
2016. febr. 16.

<p>Kemsei Zoltán, az Indóház újságírója írt cikket az esztergomi vasút felújításának körülményeiről. Több országos és helyi sajtótermék pörgette már ki a témát az évek során, mégis mindig lehet újat mondani. Az iho.hu most utánanézett a munkálatok és késlekedések hátterének.</p>

Az Esztergom-Budapest vasútvonal felújításának tervei kereken tízéves múltra tekintenek vissza, a műszaki tartalmat 2009-ben módosította az S-bahn tanulmány, azaz a Budapesten belüli vasúti közlekedés koncepciója. Utána az engedélyezési terv készítésekor is számos kötöttség merült fel. A tervek azóta is többször módosultak. A történet tehát közel sem olyan egyszerű, mint első blikkre tűnik.

Kemsei Zoltán először a pályasebességet illetően szeretné eloszlatni a tévhiteket. Mint írja: "Ennél nagyobb vagy egyenletesebb pályasebességet csak hatalmas költségek árán – a nyomvonalkorrekciók egy része a ma beépített területeken futna – lehetett volna megvalósítani"

A szakember szerint érthető a januárban előjött hibák miértje is, hiszen az első téli időszakát élte meg a frissen átadott vonal.

A teljes cikket az iho.hu oldalán olvashatják el.

(forrás)