Tematikus nappal ünneplik a Visegrádi négyek 25 évét
Közélet
2016. febr. 12.

<p style="text-align: justify;">Tematikus nappal emlékezik a közmédia hétfőn a visegrádi csoport 25 évvel ezelőtti alapítására – adta közre Siklósi Beatrix, az MTVA kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője.</p>

A február 15-i adásban felelevenítik az 1335-ös visegrádi királytalálkozót, amelynek alapján a visegrádi együttműködés (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) 1991-ben létrejött. A középkori esemény bemutatása után arra térnek ki, hogy 650 évvel később Antall József, a rendszerváltás első szabadon választott miniszterelnöke ugyancsak Visegrádon a régió országainak meghatározó vezetőivel találkozott és egy szoros szövetség létrehozásáról döntöttek.

 A műsorban felidézik, hogy 2001-ben felavatták a Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria hidat, amely az összekapcsolódás szimbólumává vált, nem csak Szlovákia és Magyarország között.

A történelmi visszaemlékezéseken túl szó lesz a Visegrádi Alapról, a négy országot összekötő kulturális szálakról, az oktatási együttműködésről, sportról, a civil kapcsolatokról és a migránskérdésről is.

/mti/

(forrás)