Maróti József vehette át idén az Esztergom Sportjáért Életműdíjat
Sport
2016. febr. 9.

<p>A szakember kivételes pályafutást tudhat a háta mögött, a grémium több mint ötven év munkáját díjazta.</p>

2012­-ben civil kezdeményezésre tizenöt esztergomi sportszervezet alapította meg az Esztergom Sportjáért Életműdíjat, amelyet több mint ötven éve a sportban eltöltött munkájuk és példamutatásuk alapján érdemelnek ki a díjazottak. Az alapító sportegyesületek szavazatai alapján 2016-ban Maróti József nyugalmazott testnevelő tanár, atlétika és röplabda edző vehette át az elismerést.

A díjat és az oklevelet szombaton a Rugby Club Hotelben az Esztergomi Vitézek RAFC által szervezett jótékonysági sportbálon Meszes Balázs önkormányzati képviselő, az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság elnöke, valamint Juhász István, az Esztergom Sportjáért Életműdíj Kuratóriumának titkára adták át az ünnepeltnek.

 

Maróti József 1934­-ben született Újpesten. Középiskolai tanulmányait Esztergomban, az I. István Gimnáziumban végezte. Középiskolás évei alatt több sportágban is kipróbálta magát, versenyszerűen atlétizált, sakkozott és röplabdázott. Felvételt nyert a Testnevelési Főiskolára, ahol 1958-­ban középiskolai testnevelő tanári diplomát szerzett. Tanárként dolgozott 1985-­től nyugdíjba vonulásáig (1995-ig) a 317-­es Ipari Szakmunkásképző és Szakközép iskolában. Eközben 1959-­től két évig a Dorogi Bányász SC Atlétikai Szakosztály edzője, a röplabda szakosztály játékosedzője. 1960­-tól­ 1970-­ig az esztergomi Medicor férfi röplabda csapatának játékos edzője, csapatát 1962-­ben feljuttatta az NB II-be. 1975 és ­1985 között az esztergomi SZIM Vasas atlétikai edzője. 1987-­től 1995­-ig az Esztergom Városi Diák és Sportbizottságot vezette. Kiváló tanári, sportvezetői és edzői munkájáért több ízben országos, megyei és városi elismerést kapott.

(forrás)