Egyetemváros 3.0

Egyetemváros 3.0

2016. 01. 26. 14:37

2014 decemberében foglalkoztunk legutóbb a témával, akkor Romanek Etelka dobta be a közbeszédbe, hogy tárgyalásokat folytat a katolikus egyetem, illetve az egyház képviselőivel.

 


Többek között olyan fontos neveket említett a polgármester asszony, mint Dr. Szuromi Anzelm Szabolcs, a Pázmány rektora, vagy Erdő Péter. Az év végén azt ígérték, hogy 2015 elején folytatódnak majd a megbeszélések, és végre körvonalazódhatnak, hogy van-e reális esélye a városnak, hogy néhány szakot Esztergomba csábítson.

A koncepcióról azóta sem hallottunk kidolgozottabb formában. Ennek ellenére azonban számtalan örömteli dolog is fémjelzi az esztergomi részleg életét. A májusban átadott Régészeti Térinformatikai Kutatólaboratórium is Esztergom rangját emeli.

Korábban pedig mérnök-informatikus képzés gravitálta városunk felé a fiatalokat, amely a volt Medicor épületében kapott volna hivatalosan helyet. A felújítás azonban csak éppen hogy elkezdődött.

Egyre többett cikkeznek a Piliscsabai Kampusz problémáiról, illetve az univerzitas fővárosi költözéséről. 2013 óta pedig felgyorsultak az események. Korábban arról írtunk, hogy a helyváltoztatásokból Esztergom is profitálhatna, mára viszont úgy tűnik: ha migrációról esik szó, akkor csakis Budapestről lehet szó.

A végsőkig kitartanak a katolikusok c. origos cikk szerint azonban a budapesti irány is lassulni látszik, hiszen az egyetem vezetése makacsul ragaszkodik a piliscsabai épületegyütteshez, bár időnként újabbnál újabb elképzelések kapnak szárnyra a kampusz hasznosításával kapcsolatban.

Az Origo-n megjelent írás szerint szóba jött, hogy a piliscsabai kampuszt felajánlják az állam számára paralimpiai központnak, illetve felmerült az is, hogy költözzön Piliscsabára az Országos Széchényi Könyvtár.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják el.

2016. 01. 30. 19:11

Egyet értek az elöttem szólóval, - a város műemlék épületei egyre rosszabb állapotban vannak ! / felsorólást mellözném / Ha rövid ídőn belül nem kezdödnek meg a felujitási munkálatok,akkor a város műemlék,ill.műemlékjellegü épületei elfognak tünni a " történelmi városból " vagy is a " bulduzer technológia "kezdi meg Eszergom város megújulását !!!  Itt utalnék arra,hogy a műemlékvédelemnek / v.felügyelőségnek van egy olyan elöírása / törvény v.jogszabálya / ....ha a nevezett épület,épitmény,műtárgy s.t.b.olyan állapotban van,hogy annak állapotát,ill.állagát és a felújítását MÁR NEM ÉRDEMES elvégezni ! Akkor le kell bontani ! Tehát - rommá vált műemlékeink nem az enyészeté,- ha nem a megsemmisités áldozatává vállik ! Az utca névtáblák kihelyezése ill.utca névváltozás ciklusonként megismédlödő kampány,úgyan akkor semmi nem történik.Az x.y. utcát kereső gyalogos pedig forog mint a " hüly " mert nem tudja merre van az elöre.Tovább nem elemezném a hozzászólást mert az már gumicsont lenne, - de jó a meglátása és jól erzékeli ahelyzetet az elöttem szóló !!!

2016. 01. 28. 23:54

Természetesen jó lenne, ha a volt MEDIKOR esztergomi fikók üzemének, a "RELÉ Gyár"nak hatalmas épületét bevonhatnák a főiskolai, vagy egyetemi képzésbe. De az állagmegóváson kívül eddig más nem történt. Ha ez így folytatódik, az épületek sorsa még így is lassan az enyészet lesz. Akárcsak a Simor János utcai egykori laktanyának vagy közismertebb néven, a Szemüvegkeret Gyárnak. De hogy ne menjünk messzire ez a sors vár a málladozó vakolatú esztergomi városházára, a Bottyán házra is. Hiszen arra sincs pénz, és szemmel láthatóan egyre rozzantabb állapotba kerül. Még az azbeztpalás tetejét sem tudták lecserélni cseréptetőre, pedig az már hosszú évekkel ezelőtt kötelező feladat lett volna. De mit beszélek itt a nevezetesebb műemlékházak szükséges felújításáról, amikor még az utca neveket is elfelejtik tisztességesen kitenni. A Rákóczi tér csöpp kis utcanévtáblája ott rozsdásodik alig felismerhetően, az árkádos ház falán.  Hogy mást ne mondjak a széchenyi téren lévő bírósági épületen nem található sem utcanév, sem házszám. Ezek után azon sem csodálkozom, hogy a Széchenyi téren körülnézve jó, ha egy házszámot találtam. Esztergomban egyszerűen szólva még hiányoznak a megfelelő infrastrukturális feltételek, ahhoz, hogy ide egyetem kerülhessen. Nem csodálkozom tehát azon, hogy illetékes egyetemi vezetők ódzkodnak Piliscsabáról bármilyen kis egyetemi tanszék áttelepítésétől.

2016. 01. 26. 20:59

Meggyes idejében is volt " egyetemi város " nevű álmodozás azóta x + y idő is eltelt és az álom / álmok szertefoszlottak,a Medicor épülete,mint egy álom Campus a természet " vasfogának " esik áldozatul, mig ez az eztergomi egyetemiváros projek ITT - ESZTERGOMBAN realizálódik !!!! Sőt kacsolodó létesitmények is belettek tervezve ú.m. sportcsarnok / uszoda s.t.b. Szent György mezöi területen !! Akkor most ismét felébredünk ?????? 

2016. 01. 26. 16:17

Iskolán kívül mire lenne  használható ez az épület?

Van tipp?(belülről nem láttam még)

Önkormányzati vagy egyházi tulajdonban van az épület?

2016. 01. 26. 16:00

A piliscsabai campuson 2004-ben  4 ezer fő,jelenleg ezer fő tanul.

Mennyi volt 2004-ben és jelenleg a tandíj?