Egyetemváros 3.0
Gazdaság
2016. jan. 26.

<p>2014 decemberében foglalkoztunk legutóbb a témával, akkor Romanek Etelka dobta be a közbeszédbe, hogy tárgyalásokat folytat a katolikus egyetem, illetve az egyház képviselőivel.</p>

 


Többek között olyan fontos neveket említett a polgármester asszony, mint Dr. Szuromi Anzelm Szabolcs, a Pázmány rektora, vagy Erdő Péter. Az év végén azt ígérték, hogy 2015 elején folytatódnak majd a megbeszélések, és végre körvonalazódhatnak, hogy van-e reális esélye a városnak, hogy néhány szakot Esztergomba csábítson.

A koncepcióról azóta sem hallottunk kidolgozottabb formában. Ennek ellenére azonban számtalan örömteli dolog is fémjelzi az esztergomi részleg életét. A májusban átadott Régészeti Térinformatikai Kutatólaboratórium is Esztergom rangját emeli.

Korábban pedig mérnök-informatikus képzés gravitálta városunk felé a fiatalokat, amely a volt Medicor épületében kapott volna hivatalosan helyet. A felújítás azonban csak éppen hogy elkezdődött.

Egyre többett cikkeznek a Piliscsabai Kampusz problémáiról, illetve az univerzitas fővárosi költözéséről. 2013 óta pedig felgyorsultak az események. Korábban arról írtunk, hogy a helyváltoztatásokból Esztergom is profitálhatna, mára viszont úgy tűnik: ha migrációról esik szó, akkor csakis Budapestről lehet szó.

A végsőkig kitartanak a katolikusok c. origos cikk szerint azonban a budapesti irány is lassulni látszik, hiszen az egyetem vezetése makacsul ragaszkodik a piliscsabai épületegyütteshez, bár időnként újabbnál újabb elképzelések kapnak szárnyra a kampusz hasznosításával kapcsolatban.

Az Origo-n megjelent írás szerint szóba jött, hogy a piliscsabai kampuszt felajánlják az állam számára paralimpiai központnak, illetve felmerült az is, hogy költözzön Piliscsabára az Országos Széchényi Könyvtár.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják el.

(forrás)