Nagy-Britanniába mennek Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéi
Kultúra
2016. jan. 25.

<p><span style="color: #000000;">Nagyszabású rendezvénysorozat keretében mutatják be tavasszal Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéit.</span></p>

Fotó: Szeretgom


 

Szabadhegy Péter londoni magyar nagykövet tájékoztatása szerint a május 23. és 29. között zajló  rendezvénysorozat nyitó eseményein magyar részről jelen lesz Áder János köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Az eseménysorozatot május 23-án ünnepi szentmise nyitja meg a Westminster-székesegyházban, az angol-walesi katolikus egyház londoni főtemplomában. A misét Erdő Péter mutatja be Áder János és Semjén Zsolt jelenlétében. A szentmisén jelen lesz Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága, a katolikus és az anglikán püspöki kar, a brit kormány, valamint a szellemi és a művészeti élet vezető képviselői.

Május 24-én az Esztergomból hozott Becket-ereklyéket az Angliában őrzött relikviákkal együtt a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni főtemploma fogadja ünnepélyes szertartással, szintén a köztársasági elnöki delegáció jelenlétében.

Május 27-én az anglikán érseki palotában tartanak szimpóziumot Becket Szent Tamásról. Ezen a rendezvényen mások mellett Vincent Nichols, valamint Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője tart előadást. 

Esztergom és Canterbury a XII. század óta áll kulturális kapcsolatban. Becket Tamás és Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek közös párizsi tanulmányai idején került baráti viszonyba, és amikor az éépen regnáló angol királlyal szembeforduló Becket 1170-ben mártírhalált halt, tiszteletére prépostságot alapítottak Esztergomban.

 

MTI

(forrás)