Régóta dédelgetett terv vált valóra a Szent Tamás-hegyen
Gazdaság
2016. jan. 21.

<p>Érdemes lesz felkeresni a város egyik legfrekventáltabb pontját, a szenttamási kápolnát, kövezett úttal kötötték össze ugyanis a kálvária grádicsait és a Szent István lépcsőt.</p>

Fotó: Szeretgom


 

A napokban készült el a rekonstrukció, ma bejártuk a helyszínt. Az elképzelés, hogy rendezik a két szenttamási látványosság közötti területet nem új keletű, hiszen már A gyarapodás programjában is felbukkan az ún. Esztergomi séta II. egyik folyosójaként (Szent Tamás sétány).

Forrás: A gyarapodás programja, 123. oldal


 

A gondolatgazda egy gyönyörűen felújított turisztikai útvonalhálózatot vizionált, amely összekötötte volna Esztergom nevezetességeit, illetve saját maga is életre hívott volna turistacsalogató látványosságokat (pl. a Mattyasovszky-bástya), ráadásul a végpontja a belvárosban lett volna, ahol a látogatók az esztergomi Szajna-parton kortyolgathatták volna kávéikat.

Gyalogos ösvény újranyitása a szenttamási kápolnától az Álmos utcába (kék pontozott)

Az 1950-es évekből származó fotón is tökéletesen látszik az ösvény

2014-ben így nézett ki az út


Ezek azonban mind csak tervek maradtak. Most viszont a Szenttamáson rendezték az összekötő ösvényt. Egy, a kápolnához vezető korábbi feljáró viszont eltűnt, ide vízelvezetőket építettek. A Szeretgom 2014-ben, az ösvény kitisztításakor bejárta ezt az útvonalat is, korábbi cikkünket IDE kattintva érheti el.

(forrás)