Eldöntötték: megépül a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd
Gazdaság
2016. jan. 21.

<p>Már csak Nyitra megye beleegyezése hiányzott a projekt elindításához, most a grémium is rábólintott az elképzelésekre.</p>


Zöld utat kapott az új Ipoly-híd építése, miután a nyitraiak is elfogadták a terveket. A híd építése akár már 2017-ben el is kezdődhet.

A híd építéséről még 2012 októberében Robert Fico és Orbán Viktor egyezett meg Pilisszentléleken. A projektre - 85 százalékos támogatottsággal - körülbelül 10 millió eurós pályázati pénzt sikerült szerezni, időközben viszont módosították a meglévő terveket, így a beruházás várható költségei is megemelkedtek. A szlovák fél visszakozott, patthelyzet alakult ki. 2013-ban 16 Szob környéki magyar, illetve a 23 érintett szlovák polgármester írt alá petíciót a híd megépítésének érdekében.

Fotó: MTVA Fotó- és Sajtóarchívum/MTI


 

Az Ipoly a Dunával egyetemben kettéválasztja az Ister-Granum Eurorégió magyar és szlovák részeit. Új hidak építésével a térség gazdasági és kulturális kapcsolatai tovább erősíthetők, a folyó két partján élők eddig csak óriási kerülők útján juthattak el egymáshoz. A második világháborút megelőzően még három kilométerenként átkelők biztosították a közlekedés folytonosságát. A hidak újjáépítésének gondolatával a rendszerváltás után kezdtek el foglalkozni, 2011-ben Rárós és Ráróspuszta, 2012-ben pedig Pőstyénpuszta és Petőpuszta között adtak át kétsávos közúti összeköttetéseket.

A témáról bővebben az Új Szó oldalán olvashat.

 

(forrás)