Denevér-ügy: Nincs fertőzésveszély a József Attila Iskolában
Környezetünk
2016. jan. 20.

<p>Egyre többen emlegetnek fertőzésveszélyt a József Attila Iskolával kapcsolatban, illetve amellett kardoskodnak, hogy a denevéreket minél hamarabb távolítsák el az intézmény területéről. Márton András madármentő cáfolja a híreszteléseket.</p>

Rőt koraidenevér (Forrás: Bodnár Boglárka/MTI)


 

A rőt koraidenevér semmilyen, ismétlem, semmilyen fertőzésveszélyt nem jelent a gyerekekre, tanárokra, dolgozókra.

Csak halkan mondom, de a lányom szedte össze az iskolában az első este a denevéreket, segítve nekem, illetve ő is segédkezik a napi ellátásban, etetésében. Ha bármi kockázat lenne, nem engedném, hogy csupasz kézzel megfogja, etesse őket.

Fertőzésveszély akkor lett volna, akkor kellett volna fertőtleníteni az épületet, ha a denevérek tömegei megfulladtak volna a falakban, és mázsányi rohadó állati tetemmé váltak volna. De ezt sikerült megakadályozni.

Kora tavasszal, amikor felébrednek a téli álomból, maguktól kirepülnek, maguktól elhagyják az épületet. Ekkor majd lezárjuk a most kialakított nyílásokat, hogy ne tudjanak visszajönni, ezzel párhuzamosan teszünk ki nekik megfelelő odúkat is, hogy legyen hol lakniuk.

Szóval nem kell aggódni.

Az élő rőt koraidenevérek semmifle veszélyt nem jelentenek a gyerekekre. Sok éve ott élnek, sok évfolyam úgy végzett ott (a lányom is), hogy ott laktak a falak külső réseiben és soha nem okoztak semmi gondot - ellenben fejenként és naponta megettek 1000 szúnyogot.

Kipaterolni meg egyébként sem lehet, nem is szabad őket, egyrészt mert embertelen dolog lenne, másrészt mert akár három év börtönt is adhatnak érte, mivel a "kipaterolás" bűncselekmény.

 

Márton András

(forrás)