Bréking: Megmentik a József Attila Iskolában rekedt denevéreket
Környezetünk
2016. jan. 18.

<p>Kedden kezdődik a denevér mentés, a Klebelsberg Intézményfenntartó nem tétlenkedik tovább.</p>

Fotó: Szeretgom


Denevéreket falaztak be a József Attila Általános Iskola hőszigetelésének modernizálásakor, becslések szerint több ezer állat került a falak rabságába, majd közülük néhányan később utat vájtak maguknak az iskola belsejébe is.

Hétfő délelőtt válságstáb alakult a Városházán a helyzet megoldásának érdekében, ahová a Szeretgomot, mint az ügyről legelőször hírt adó sajtóorgánumot még vélelenül sem hívták meg.

A városvezetés döbbenten állt a történtek előtt, híradásunk előtt ugyanis senki nem értesítette őket a Józsefben kialakult helyzetről - tudtuk meg pénteken a Városházáról. Pedig éppenséggel illetékesek lettek volna, mivel az iskolát ugyan a Klebelsberg Intézményfenntaró Központ (KLIK) tartja fent, illetve a felújítást is az állami szerv koordinálja, viszont az intézmény működtetéséről a város gondoskodik.

Információink szerint azonban sem a KLIK, sem pedig az iskola vezetője nem jelent meg a Városházi ankéton. Valószínűleg a KLIK hírzárlatot rendelt el. A Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselői, illetve Márton András madármentő viszont részt vettek a megbeszélésen.

Denevér mentés a Józsefben (Forrás: Márton András)


 

Korábban írtunk róla, hogy a Nemzeti Park megtette a szükséges feljelentéseket, hogy megelőzzék a vészesen közelgő fertőzésveszélyt. Az esztergomi önkormányzat is támogatásáról biztosította a nemzeti parkosokat. Elmondták azt is, hogy nincs kapcsolatuk a kivitelezést végző tatabányai céggel. Bár információink szerint jelen helyzetben a tatabányaiak alvállalkozója egy esztergomi cég volt.

Márton András madármentő, aki bátran eresztette ki a szellemet a palackból a médiában, kérdésünkre válaszolva megerősítette, hogy az önkormányzat együttműködő az ügyben, teljes mellszélességgel a denevérek megmentését szorgalmazták. Most csupán a bürokrácia útvesztői hátráltathatják az állatok kiszabadítását, a KLIK valószínűleg a bírósági határozatra vár, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket. Ez több napig, de akár hónapokig is elodázhatja a a szükséges intézkedések megtételét - tette hozzá Márton András.

Rőt koraidenevér (Forrás: Bodnár Boglárka/MTI)


 

Késő délutánra viszont eldőlt az iskola és a denevérek sorsa. A KLIK engedett a nyomásnak, így keddtől kezdődhet a munka a Józsefben. A szigetelésbe kis kibújókat applikálnak, amelyen keresztül a denevérek elhagyhatják majd régi otthonukat. Márton András a Szeretgomnak elmondta, hogy az iskola tetején denevérodúkat alakítank majd ki a frissen szabadult példányoknak. A madármentőnél lévő állatokat viszont hamarosan elszállítják a nemzeti park munkatársai, hiszen a természetvédelmi törvény hatályos passzusai szerint hivatalosan nem is lehettek volna nála a védett állatok, szélsőséges esetben megtörténhet, hogy vele szemben is eljárás indul majd - tette hozzá Márton András.

(forrás)