Majdnem tragédia történt Esztergomban: életet mentett az érzékelő
Bulvár
2016. jan. 18.

<p>Január 16-án a hajnali órákban érkezett a bejelentés a katasztrófavédelem megyei műveletirányítási ügyeletére, hogy Esztergomban, egy családi házban a szén-monoxid érzékelő bejelzett.</p>

Fotó: Lakatos Péter/MTI (illusztráció)


 

A házban egy 10,5 kg-os PB gázpalackról üzemeltetett nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezés működött. A bejelentő személy a szén-monoxid érzékelő bejelzése után azonnal lekapcsolta a berendezést, valamint megkezdte a lakás átszellőztetését. A kiérkező esztergomi hivatásos tűzoltó-parancsnokság egysége a lakásban már egészségre káros gázkoncentrációt nem mért, köszönhetően a gyors, időben történő beavatkozásnak.

A hőt termelő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Egy köbméter földgáz tökéletes elégetéséhez például körülbelül tíz köbméter levegő szükséges. Azok a berendezések, amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez. Az ilyen típusú berendezésekkel rendelkezőknek, a balesetek megelőzése érdekében kiemelten javasolt a szén-monoxid érzékelő használata.

 

KEMKI

(forrás)