Évtizedekkel ezelőtt nyílt ki a titkos ládika Táton, azóta szárnyal a zenekar
Kultúra
2016. jan. 6.

<p>2016. január 10-én a szokásoknak megfelően Újévi koncertet ad a Táti Nemzetiségi Fúvószenekar. Amennyiben részese szeretne lenni az élménynek, váltson jegyet a fúvósók fellépésére.</p>

Tátnak már a 19. század fordulóján is volt zenekara, később az együttes a megfelelő támogatás híján feloszlott. Öt régi tag viszont megingathatatlanul hitt a zenekar eljövendő feltámadásában, és az évek során felhalmozódott kottákat gondos helyre rejtette, titkos ládikába zárta a hangjegyeket. Megegyeztek abban, hogy csak valamennyiük beleegyezésével lehet a ládákat elővenni. Csak akkor nyithatják ki a ládákat, ha azt látják, hogy a táti dalok tolmácsolására alkalmas zenekar alakul a faluban. Hosszas szervezőmunka után a 25 évig lezárt ládák az „ötök” egyikének, a mai zenekar lelkes tagjának, Hauber Ferencnek a padlásáról lekerültek és megnyíltak. A táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar 1985. október elsejétől él szimbiózisban a zenével és a környék lakosságával, tavaly pedig beleléptek a harmadik X-be is.

 

Az Egyesület szervezésében 2016. január 10-én (vasárnap) 17 órai kezdettel a táti Kultúrházban kerül megrendezésre a hagyományos Újévi koncert. Az 1500 Ft-os belépőjegyet megvásárlók a megalakulásának 30. évfordulóját tavaly ünneplő fúvószenekart pártoló tagként támogatják.

(forrás)