Esztergomi sikerek a bazilika árnyékában karácsonykor
Sport
2015. dec. 30.

<p><span class="_5yl5"><span>Lassan az egész országban és a határainkon túl is tudják a sportbarátok, hogy ha Esztergomban sakkverseny van, akkor azt a bazilika árnyékában kell keresni. </span></span></p>

Fotó: Horváth Csaba

 

December 27-én rendezték Esztergomban az I. Karácsonyi Duna Kupa egyéni nyílt sakkversenyt. Ideális helyszíne volt a rendezvénynek a Kőrösy László Kollégium ebédlője, ahová előzetesen közel 60-an neveztek.

 

A versenyt megzavarta, hogy a Magyar Sakkszövetség az időpontunkra akarva akaratlanul rászervezte a Magyar Schnell sakkbajnokság országos döntőjét Budapesten, így többen nem tudtak eljönni városunkba, vagy nem vállalták a hajszát, hogy a délután 15 órakor kezdődő versenyre feljussanak. Így is 41-en ültek az asztalokhoz, köztük 3 címviselő mester is.

 

A versenyt a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke, Erős Gábor nyitotta meg. A kilenc fordulós svájci rendszerű tornán 2x10 perc volt a játékidő, amelyet a felvidéki Jankó Zoltán nyert meg 7,5 ponttal.

 

A további élmezőnyi sorrend:

2. Úrhegyi Marton Fide mester 7,0

3. Mészáros András nemzetközi mester 7,0

4. Szabó Márton Mihály 6,5 /Esztergom/

5. Akóts Gábor Fide mester 6 pont

6.Baranek József 6 pont

 

Az esztergomiak eredménye:

Szabó Pál 12.

Szabó Mátyás Pál 15.

Pálinkás Bálint 16.

Kovács Vilmos 24.

Pétervári Szabolcs 26.

Szomjú Péter 27.

Erdő Tamás 33.

Antalics Péter 39.

Ábel Dániel 41.

 

A versenykiírás szabályozta, hogy ki számít ifjúságinak, ki pedig serdülőnek, amelyet az országos versenykiírásoknak megfelelően készített el Horváth Csaba nemzetközi versenybíró. A lefektetett dokumentum arra is kitért, hogy egy sportoló több díjat is nyerhet; ez megszokott dolog a sakkvilágban.

 

Az ifjúsági versenyt a tizenhét éves Úrhegyi Márton nyerte, a tizennégy éves esztergomi Szabó Márton Mihály és a tizenöt éves Szűcs Edina előtt. A székesfehérvári Szűcs Edina lett a legjobb női versenyző, ő a 8. helyen végzett 6 ponttal. A serdülők versenyét Szabó Márton Mihály nyerte, a tizenegy éves naszályi Dibusz Domonkos és a tizenhárom éves tatai Németh Csaba előtt.

 

A legjobb esztergomi versenyző Szabó Márton Mihály lett, aki a sakk könyveket író Mészáros András nemzetközi mestert is legyőzte. A legjobb szenior versenyző az almásfűzitői Koronghy Gyula lett 5,5 ponttal. A versenyt mindenkinek a legnagyobb megelégedésére Horváth Csaba és Kovács Géza vezette le. A díjakat Juhász István önkormányzati képviselő adta át a versenyzőknek.

 

Az Esztergomi Sakk Klub köszönetet mond az I. Karácsonyi Duna Kupa sakkverseny támogatóinak: a Bástya Áruháznak, Juhász Istvánnak, Sáska Jánosnak, Antalics családnak és Mészáros András nemzetközi mesternek.

 

Esztergomi Sakk Klub

(forrás)