Emlékszel még Esztergom 2015-ös újdonságaira?
Bulvár
2015. dec. 29.

<p>A dícső múltat felemlegető, állandóan az első főváros megfakult képében merengő gondolatmenet helyett nézzük meg, mitől lett több Esztergom 2015-ben.</p>

Sorozatunk első részében az országos bulvársajtóban is felbukkanó esztergomi és környékbeli híreket gyűjtöttük össze.

 

7.

Kényelem a felsőfokon?

 

Egyelőre nem jöttek friss fejlemények az új szálloda környékéről, de a korábbi hírek és képes beszámolók szerint a napokban megnyit a Porto Bello Wellnes és Yacht Hotel a Prímás-szigeten. Az Aqua Sziget jelenleg felújítás alatt áll, az élményfürdő honlapja szerint csupán márciusban fogad majd újra vendégeket a komplexum.

 

 

6.

Orosz művész formázta meg az imádkozó Mindszentyt

 

Talán a hercegprímás sem gondolta volna, hogy egyszer életnagyságú szobrot kap majd működésének egyik legfontosabb színhelyén, amely éppen az orosz-magyar barátságot hivatott szimbolizálni. 2015-ben mégis sor került az eseményre. Vlagyimir Szurovcev alkotását a Sötét kapu bajáratánál helyezték el, az ünnepélyes átadon az Ismerős Arcok zenekar húzta a talpalávalót a Dobó Gimnáziumban.

 

 

5.

Feltúrbózott Széchenyi tér

 

A város főterén számtalan új dolgot vehetünk szemügyre, illetve rengeteg eseménnyel találkozhattunk az év során, ráadásul új üzletek, vendéglátóegységek nyílnyak folyamatosan (többek között a Paddy’s Pasta and Sandwiches és a Pálinka Patika). Hosszabban ITT és ITT olvashatnak a tér szerepéről.

 

A Meggy Lelke likőr bemutatóján

 

4.

A Duna Múzeum látványos új tere

 

Lebilincselőn érdekes kiállítás keretében szippanthatjuk magunkba a tudást Esztergom többszörösen is díjnyertes múzeumában. Az interaktív installáció segítségével a látogató saját maga lehelhet életet az eddig halottank hit tárgyakba, illetve játékos feladványok kalauzolásában kerülhet személyesebb kapcsolatba a Duna, a hajózás, illetve a vízügy korántsem mindennapos történetével. 2014 végén mutatták be a múzeum új termeit, tudósításunkat ITT olvashatják el.

 

 

A látványtól letaglózott újságíró utolsó mondatai a kiállításról:

 

Víz ide, vízügy oda, önmagában sem mondhatni száraz témának, de a látványtár kiképzése, tömörsége és az anyaga, amelyet egy válogatás során egybefűzések eredményeként vált komplett történetté, szinte zseniális, de leginkább felülről súrolja a tökéletest. Összesen három teremre osztották a rendelkezésre álló teret, az első kisebb fülkében érem- , kisplasztika és képeslapgyűjtemény, illetve térképtár kapott helyet. A második elkülönülő szobában van maga a kiállítás szívcsakrája, a térkihasználást maximalizálva a padló alá is pakoltak a tárlat anyagaiból, amelyeket narrátori hanggal kísérve, elsötétülő szobában az éppen aktuális és történetbevágó tárgyat megvilágítva kapunk bemutatót a látványtárban elhelyezett kellékek szerepköréről. Amúgy Széchenyi Ödön 1867-es párizsi gőzhajós sztorija hangzik fel, aki a magyar fővárosból indulva halyózott a franciák központjába, új utakat nyitva a magyar hajózás históriájában. A Duna Múzeum pedig új utakat nyitott az esztergomi élményszerzés történetében, amelyet februártól mindenki megtekinthet.

 

3.

Felújították a Vármúzeumot, láttad már?

 

Áprilisban bejártuk a megújult termeket és a kápolnát is, a képekért kattints IDE.

 

2.

Mert játszani azért kell!

 

 

14 játszóteret újítottak fel a kicsik nagy örömöre.

 

1.

Felpörgő esztergomi régészet

 

Májusban vadiúj Régészeti Térinformatikai Kutatólaboratóriumot adtak át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi kampuszán, városunk így a hazai régészettudomány egyik legjelentősebb központja lett. A megnyitón beszédet mondott Botos Máté, a kar dékánja, Major Balázs a régészeti tanszék vezetője, illetve Romanek Etelka, a város polgármestere is. A köszöntőkben mindnyájan jövőbe vetett hittel hangsúlyozták város különleges múltját.

 

 

Szerinted mit köszönhetünk még 2015-nek? Melyek a legjelentősebb városi látványosságok, beruházások, amelyek örömmel töltenek el?

(forrás)