Titkok és rejtélyek lengik körül a híres esztergomi műtárgyat, most fény derülhet az igazságra
Kultúra
2015. dec. 17.

<p>December 19-én, szombaton Kiss Erika művészettörténész a Mátyás-kálvária szövevényes történetéről tart előadást a főszékesegyházban.</p>

 

A Főszékesegyházi Kincstár Kedvenc műtárgyam-programsorozatának következő állomásaként Kiss Erika művészettörténész (Magyar Nemzeti Múzeum) érkezik Esztergomba, aki a gyűjtemény egy különleges és ritka darabjáról, az ún. Mátyás-kálváriáról fog beszélni az érdeklődőknek.

A Mátyás-kálvária legrégebbi része (a nagyobbik, felső darabja) több, mint 600 éves. Amellett, hogy meglepően sok részletet ismerünk kialakításának történetéből (t.i. Flandriai Margit készíttette újévi ajándékul, avagy karácsonyi ajándékul férjének, Merész Fülöpnek, Burgundia hercegének, párizsi ötvösmesterekkel, 1402-ben) sok kérdés és feltételezés veszi körül a korában 'nagy ékszer'-ként emlegetett tárgyat.

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Hogyan került Mátyás király birtokába? Ki és milyen körülmények között készítette az alsó,  reneszánsz talprészt? Valóban Corvin János zálogosította el Bakócz Tamás esztergomi érseknél? És még sorolhatnánk.

Mindezeket összefoglalja és álláspontját ismerteti a kutató művészettörténész szombaton (December 19-én) 16 órától.

Az előadás egyébként illusztris helyen, a főszékesegyház kanonoki tanácstermében, az ún. Káptalanteremben lesz, ami szintén különlegesség, hiszen a mindennapokban a terem elzárt része a bazilikának.

(forrás)