Kertvárosban nyithatja meg kapuit az esztergomi Waldorf Óvoda és Iskola
Kultúra
2015. dec. 9.

<p>2016 szeptemberétől indulhat be az oktatás az új intézményben, legalábbis a Csodafa Alapítvány mindent latba vetve ezen munkálkodik. Az elhelyezés egyelőre kérdéses, a kiszemelt helyszín az Arany János Iskola egykori épülete.</p>

Fotó: www.sunrisewaldorfschool.org (illusztráció)

 

Sürgősségi előterjesztést nyújtottak be a holnapi testületi ülésre, a napirendi pont tárgya az Esztergomba tervezett Waldorf Óvoda és Általános iskola elhelyezése.

 

A Csodafa Waldorf Alapítvány azzal a kéréssel fordult az Önkormányzathoz, hogy szeretnék térítésmentes használatba venni az Esztergom-Kertvárosban, a Kassai utca 13. szám alatt található ingatlant (az Arany János Általános Iskola volt épülete), amely jelenleg üresen áll, és éppenséggel az idő vasfoga sem kíméli. Ráadásul Esztergomot terheli az ingatlan őrzésének költsége, illetve a közüzemi díjak is a város büdzséjét kurtítják. A Waldorf Óvoda- és Iskolakezdeményezés viszont saját erőből vállalná az erősen leromlott állapotú ingatlan felújítását.

 

Az iskola megnyitását óriási érdeklődés övezi, Tompa Andrea, a kezdeményezés képviselője arról nyilatkozott, hogy ezidáig közel ötven család (a környékről is sokan járnának be) jelezte szándékát, hogy az új tanévtől az esztergomi Waldorf Intézménybe iratnák gyermekeiket. Így már valószínűleg a kezdet kezdetén 2 óvodai csoport és 1-4. évfolyamok indítására is szükség lesz majd; a későbbiekben gimnáziumi részleg is elindulhat. A kertvárosi épület pedig minden adottságában megfelel a céloknak. Az óvoda és iskola alapítványi vagy egyesületi fenntartás alatt lenne, ahogy ez a Waldorfnál szokás. Az alapítvány (Csodafa Waldorf Alapítvány) bejegyzése is folyamatban van már, a szervezet pedig aktív kapcsolatot ápol az ország több hasonló intézményével is.

 

Az intézményben 2016 szeptemberében indulna el a tanítás. Holnap dönthet a testület, hogy enged-e az alapítvány kérésének, vagy elutasítja azt.

 

A magyarországi Waldorf mozgalomról dióhéjban

 

A két világháború között Magyarországon nyílt meg az egyik első „külföldi” Waldorf-suli a fővárosban. 1989-ben pedig a Pesthidegkúti Waldorf Iskola elindulása első ízben törte meg – civil kezdeményezésre – az állam oktatási-nevelési monopóliumát.

 

Ma a Waldorf oktatási intézmények – az egyházi intézményeken kívül – a legnagyobb intézményszámmal, pedagógus- és gyermeklétszámmal rendelkező nem állami, nem önkormányzati köznevelési hálózatot alkotják hazánkban. 32 településen működik Waldorf óvoda és 24 településen Waldorf iskola. Budapesten 4, Solymáron 2 képző intézmény segíti a pedagógusok felkészülését és továbbképzését. 2015 szeptemberétől ötezernél is több gyerek járt a Waldorf-hálózat egyes tanintézményeibe Magyarországon.

 

A Waldorf iskolákról ITT olvashatnak bővebben.

(forrás)