Vajon hány szerelmet bír még el a Mária Valéria híd?
Kultúra
2015. okt. 30.

<p>A környék szerelmeseinek közkedvelt helye az Esztergomot Párkánnyal összekötő vasmonstrum. Előszeretettel örökítik meg kapcsolatukat  jópofa lakatok formájában. Mégis eddig hány párnak jutott eszébe, hogy a hídra kattintsák szerelmük szimbólumát? Egyes helyeken annyira dívik, és nyomul a jelenség, hogy komoly beleszólása van a lokális turizmusba.</p>

Bevett klisé, hogy a híd összeköt, sokan azonban elég komolyra veszik a figurát. Mikroszinten saját kapcsolatukat látják meg a Duna felett terpeszkedő monumentális építményben. A híd építése után alig kellett várni pár hónapot, hogy megjelenjenek az első fecskék. Azóta eltelt 14 szűk esztendő, és a korlátokon elhelyezett lakatok száma immár a sokszorosára rúg. Összeszámoltuk, mindent egybevéve 26 csillogó kütyüt találtunk a hidat átszelő út két oldalán.

 

52 ember gondolt arra, hogy szimbolikusan is elhelyezi magát Esztergom és Párkány között, a Duna felett (így mégiscsak intimebb, mint egyszerűen kiírni Facebook-on). Ez nem túl sok, és úgy tűnik, nem tudott komoly gyökereket ereszteni a szervezetlen lakattelepítés a romantikus berkekben. Bezzeg Párizsban és Ausztráliában!

 

 

Összehasonlítva például a melbourne-i Southgate híddal, ahol idén nyáron már megszorító intézkedéseket kellett foganatosítani az elburjánzott lakatrengeteg miatt (20 ezer apró szerkezet csüngött a hídon). Pedig az ausztrál átjáró megközelítőleg hasonló méretekkel büszkélkedhet, mint a mi hidunk. Bár az is igaz, hogy a környékén jóval több ember tengeti mindennapjait, mint nálunk. Így pozitívumként is értékelhetjük, hogy Esztergomnál nem lett nagyobb környezeti probléma abból a jelenségből, hogy a lakatok kulcsát egyszerűen a folyóba hajítják a delikvensek.

 

A szokás eredetét többen maguknak tulajdonítják, Pécs egyenesen követeli az elsőséget (a lakatolási helyszíneken már szuvenírboltokban is lehet venni kis szerkezeteket). Mindenesetre annyi biztos, hogy a hóbort a 2000-es évek elején kezdett világhódító útjába, és manapság is felpörgőben van. Ugyan nálunk is gyűlnek, gyülekeznek a lakatok, de jóval komótosabban, mint a világ frekventáltabb helyein. Pedig van benne potenciál, akár turistacsalogató látványosságként is lehetne prezentálni a hozzánk és környékünkre érkező látványéhes látogatóknak.

(forrás)