Esztergom és Dorog tarolt az Év háza pályázaton
2015. okt. 29.

<p>A Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara október 28-án, Tatabányán tartotta meg Az Év háza díjátadó rendezvényét, amelyen a hagyományok szerint több kategóriában ismerték el a legkiválóbb megyei épületeket. Szűkebb környezetünkben van mire büsszkének lennünk, ugyanis Dorog és Esztergom is több nyertes épülettel büszkélkedhet.</p>

Dorogon a Jaksics László által tervezett Baumit oktatóközpont a középület kategória győztese lett. A Schmidt Sándor Agora egységes térszerkezetét pedig oklevéllel jutalmazta a szakértő grémium. A Hősök tere, a városi könyvtár és a Schmidt Sándor Agora modern, többfunkciós közösségi terének egybefűzése kivívta az építész szakma dícséretét. A méltatásban elhangzott,  Az oklevelet Bálint Imre DLA, Ybl-díjas építész adta át Dankó Kristófnak, Dorog város főépítészének.

Immár sokadjára díjazta a zsűri az esztergomi Somody Zsolt munkásságát, aki a Kölcsey utcai Fekete Sas étteremmel elnyerte az Év háza díjat. Műemlék kategóriában  irodaépületéért kapott dicséretet Borosházi Tamás, aki a Sötétkapu mellett felállított Mindszenty-szobor környezetének kialakításáért is kivívta a zsűri elismerését.

Vlagyimir Szurovcev alkotását még februárban helyezték talapzatára a Sötétkapu bejárata mellett

Családi ház kategóriában szintén egy esztergomi épület, Máté Edina szamárhegyi épülete nyerte el a zsűri tetszését.

 

dorog.hu/Szeretgom